kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ian McEwan

Engelse schrijver, in 1948 geboren in de Engelse garnizoensplaats Aldershot, Kent.

Ian McEwan's (bijnaam McAbre) macabere verhalen roepen bewondering en afkeer op. Al vanaf zijn eerste verhalenbundel De laatste dag van de zomer uit 1975 tot aan zijn laatste boek komen er absurde en gewelddadige passages in voor. Uit zijn werk blijkt een hevige interesse in de duistere kanten van het leven. Dreiging, obsessies, geweld, sadisme en dood, maar ook seksualiteit en erotiek spelen een belangrijke rol. Mag de thematiek de lezers soms verdelen, McEwan wordt in brede kring geroemd om zijn meeslepende schrijfstijl. Zijn boeken zijn met vaart geschreven en van hoog literair niveau. Zijn belangstelling voor de macabere zijde van het menselijk gedrag is in de loop der jaren steeds diepzinniger geworden. Zijn latere werkt kenmerkt zich meer door een literaire aanpak, waarin spelletjes met de lezer worden gespeeld.

Met generatiegenoten als Martin Amis en Graham Swift behoort Ian McEwan inmiddels tot de elite van de Britse schrijvers. Omstreden is hij al lang niet meer. Toch is hij de schrijver die suggereert dat achter geschilderde voordeuren gruwelijke geheimen schuilgaan, dat het in kelders onheilspellend naar verrotting kan ruiken en dat de spelletjes van de aap met het meisje niet zo onschuldig zijn als ze eruit zien. Zijn bijnaam McAbre verdiende hij met schokeffecten als een penis op sterk water (in Solid Geometry) of een scène in The Innocent waarin nauwgezet wordt beschreven hoe een dode van zijn lid wordt ontdaan, met een zaag.
Hoofdpersonen in boeken van McEwan worden altijd zwaar op de proef gesteld. Ze raken in de supermarkt hun zuigeling kwijt (The Child in Time), vallen in Venetië in handen van een perverse snoodaard (The Comfort of Strangers), moeten in Berlijn een lichaam zien kwijt te raken (The Innocent), of dienen af te rekenen met hellehonden op een bergpad (Black Dogs). De druk op hen wordt zo groot, dat ze in de verleiding komen het recht in eigen hand te nemen. McEwan plaatst zijn romanpersonages voor een morele keuze, en onthult met hun antwoord iets over de tijd waarin zij, en wij, leven. Biografie
Zijn jeugd bracht Ian McEwan door in Singapore en Tripoli. Toen hij elf jaar was stuurden zijn ouders hem naar een kostschool in Engeland. Het vertrek naar Engeland, dat hij in The Child in Time beschrijft, was duidelijk een breekpunt in zijn leven.

Na zijn kostschool had hij een aantal baantjes en studeerde aan Sussex University. Daarna volgde McEwan als enige student met succes de studie Creative Writing aan de University of East Anglia. Malcolm Bradbury was een van zijn docenten in Norwich.

McEwan vond in 1973 een literair agent en verhuisde een jaar later naar Londen. Hij werkte als journalist en kreeg een aantal werkbeurzen toegekend.

De laatste dag van de zomer (First Love, Last Rites). Amsterdam: De Harmonie, 1975 (ISBN: 9061690501).
In 1975 werd McEwan in één klap wereldberoemd met De laatste dag van de zomer, een verhalenbundel die hem vanwege de gruwelscènes de bijnaam 'Ian Macabre' opleverde. De laatste dag van de zomer verscheen eerst in Nederland, daarna in Engeland en vervolgens in nog vele landen.

McEwan schrijft ook filmscripts. In 1982 schreef hij het script voor The Imitation Game, een televisiedrama. Daarna verschenen nog vele scripts van zijn hand, waaronder The Ploughman's Lunch, een film die zich afspeelt tijdens de Falkland-oorlog. Ook werden enkele van zijn romans verfilmd, zoals The Innocent en The Cement Garden.

Zijn romans en verhalen zijn inmiddels in meer dan dertig landen verschenen. Zijn roman De Troost van Vreemden (The Comfort of Strangers) werd genomineerd voor de Booker Prize. In 1992 ontving ook Zwarte Honden (Black Dogs) een nominatie en in 1997 werd Ziek van Liefde (Enduring Love) genomineerd voor de prestigieuze prijs. Alle keren won McEwan niet, totdat hij in 1998 de Booker Prize kreeg hij voor zijn roman Amsterdam. McEwan werd in 2001 wederom genomineerd voor zijn roman Boetekleed (Atonement).

Het vroegere werk van McEwan is voornamelijk sinister en de duistere kant van de mens was vaak het onderwerp van zijn boeken. Met The Child in Time (Het kind in de tijd, 2006) kwam daar verandering is. Het boek is realistischer en milder dan voorgaande. Deze lijn zette zich de afgelopen jaren door met als gevolg dat Atonement (Boetekleed) met recht gezien wordt als een hoogtepunt in zijn oevre.

Websites: www.deharmonie.nl, boeken.vpro.nl, www.volkskrant.nl/Een_revolver_voor_een_journalist, www.ianmcewan.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 29.