kunstbus
Dit artikel is 31-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ingmar Heytze

Nederlands dichter en schrijver, geboren 16 februari 1970 in Utrecht.

Website: Carrière
Heytze begon op 15-jarige leeftijd met dichten. Hij studeerde Algemene Letteren (tegenwoordig Taal- en Cultuurstudies) in zijn geboortestad Utrecht. In het culturele seizoen 1999-2000 was hij de eerste "huisfilosoof" van het Utrechtse Centraal Museum. Van december 2000 tot en met april 2001 was in het Universiteitsmuseum in Utrecht zijn tentoonstelling Poëzie op sterk water te bewonderen.

Met Kees Wennekendonk heeft hij de expositie Glas & Inkt gemaakt, met gedichten en brilmonturen. Heytze rekent men tot de zogenaamde Utrechtse Mafia; een groep van Utrechtse schrijvers en columnisten, waartoe ook Manon Uphoff, Ronald Giphart, Jerry Goossens en Jack Nouws gerekend worden. Met kinderboekenauteur Marcel van Driel werkt Heytze momenteel aan een horrortrilogie.

Als freelance journalist werkt hij regelmatig voor Rails, het Utrechts Universiteitsblad en het hogeschoolblad Trajectum. Incidenteel levert Heytze bijdragen aan het Algemeen Dagblad, het vroegere Utrechts Nieuwsblad en CJP Magazine. Sinds mei 2009 schrijft hij elke maandag een column in het sportkatern van de Volkskrant.

In 2008 ontving hij de tweejaarlijkse C.C.S. Crone-prijs.

Op 5 februari 2009 is Heytze unaniem door de Utrechtse gemeenteraad benoemd tot eerste officiële stadsdichter van Utrecht, hij werd op 15 maart 2009 geïnstalleerd. Als stadsdichter schreef hij diverse gedichten waaronder Groene Daken en Middellange solo voor Jazz-a-Palooza.

Bibliografie

Poëzie
Alleen mijn kat applaudisseert. Amsterdam, Stichting Lift, 1989.
De allesvrezer. Utrecht, Kwadraat, 1997.
Sta op en wankel. Utrecht, Kwadraat, 1999.
Aan de bruid. Amsterdam, Podium, 2000.
Alle goeds. Bevat: De allesvrezer; Sta op en wankel; Aan de bruid. Amsterdam, Podium, 2001.
Utrechtse gedichten. Utrecht, Bijleveld, 2001
Het ging over rozen. Amsterdam, Podium, 2002.
Nietzsche schrijft een laatste vers. Gedichten over filosofen. Amsterdam, Podium, 2004.
Schaduwboekhouding. Amsterdam, Podium, 2005.
Het beste en de rest. Bloemlezing uit eigen werk, incl. CD. Amsterdam, Podium, 2006.
Elders in de wereld. Amsterdam, Podium, 2008
Utrecht voor beginners : de Domstad in 127 gedichten. Amsterdam, Podium, 2009

Proza
Ik ben er voor niemand. Roman. Amsterdam, Podium, 2003.
Scooterdagboek. Amsterdam, Podium, 2005.

Mede-auteur
. Verdomd interessant, maar gaat u verder. De taal van Wim T Schippers. Ingmar Heytze & Vrouwkje Tuinman. Den Haag, SDU / Antwerpen, Standaard; 2000.
. Seks. De daad in 69 gedichten. Samengesteld en ingeleid door Vrouwkje Tuinman & Ingmar Heytze. Amsterdam, Uitgeverij 521; 2001.
Drugs. Verslavende gedichten. Samengesteld en ingeleid door Vrouwkje Tuinman & Ingmar Heytze. Amsterdam, Uitgeverij 521; 2002.
. Rock 'n' roll. Klinkende gedichten. Samengesteld en ingeleid door Vrouwkje Tuinman & Ingmar Heytze. Amsterdam, Uitgeverij 521; 2002.
De kok en de dichter. Ingmar Heytze en Jeroen van Nijnatten. Naarden, Strengholt United Media, 2008.

Openbare ruimte
In de openbare ruimte in Utrecht zijn twee gedichten van Ingmar Heytze te vinden. Het gedicht Utrecht voor beginners aan de Oudegracht, beneden aan de werf ter hoogte van huisnummer 36 en het Sms-gedicht in 160 tekens aan de Heycopstraat nummer 40 in de Dichterswijk.

Overige werken
Het voordeel van de twijfel: een huisfilosofisch dagboek voor het Centraal Museum. Utrecht, Centraal Museum, 2000.

poëzie en muziek
Leine en Heytze: spannende mix in multimediale voorstelling

Grote Prijswinnares van 2007, Leine, staat in 2010 samen op de planken met dichter/schrijver Ingmar Heytze. Dat is opmerkelijk: de dichter, die wegens reisangst zelden de Randstad verlaat, kan immers niet mee op tournee. Maar Leine wist iets beters: ze neemt Ingmar meer dan levensgroot mee in speciaal voor de voorstelling gemaakt beeld en geluid. Ze geeft de poëzie van Heytze niet alleen een gezicht en een stem, maar ook een film en een soundtrack. Op .. februari is de première van 'Elders in de Wereld'. De voorstelling is tot eind april in verschillende theaters in Nederland te zien.

'Elders in de wereld' is een multimediale voorstelling over de tragiek en schoonheid van het verlangen tussen twee mensen, die elkaar nooit zullen vinden. Voor Leine kan de wereld niet groot genoeg zijn - in 2009 trad ze onder meer op tijdens het Vorkammerfest in Darling (Zuid-Afrika) en in New York. Ingmar Heytze, daarentegen, reist bij voorkeur in zijn hoofd en laat zijn werk de wereld over zwerven. Leine: 'Ik wilde persé samen met Ingmar optreden en een stap verder gaan dan alleen liedjes van zijn teksten maken. Maar ja, dan moet-ie wel mee het land in, en om 'm nou voor elke voorstelling plat te spuiten vonden we net iets te ver gaan. Uiteindelijk bleek dat obstakel de kracht van dit project; juist door de combinatie van film, muziek, poëzie en proza is het een spannende en bijzondere voorstelling geworden.'

Leine over Heytze, Heytze over Leine
Leine viel voor de teksten van Heytze, vanwege de zelfspot en zwarte humor. 'De teksten uit 'Elders in de wereld' en 'Ik ben er voor niemand' waren het uitgangspunt. Deze manier van werken heeft me gedwongen anders te gaan componeren en buiten de kaders van een liedje te denken. Mijn muziek is er door veranderd."
De waardering van Heytze voor Leine is eveneens groot. Hij is bijzonder in zijn nopjes met de voorstelling en de manier waarop zijn werk tot leven wordt gebracht. Heytze: 'Poëzie wordt vaker op muziek gezet. Meestal bouwt de componist het gedicht daarvoor stevig om, of timmert een wat hoekig nummer om de tekst heen. Leine niet. Zij laat het gedicht van A tot Z horen en het klinkt alsof de tekst voor haar muziek is geschreven in plaats van andersom. Zulke liefdevolle aandacht voor je werk is zeldzaam.'

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+

• Voor twee clips van uit de voorstelling: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Ingmar_Heytze

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.