kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ira Levin

Joods-Amerikaans schrijver van thrillers en toneelstukken, geboren 27 augustus 1929 New York City - overleden 12 november 2007 aldaar.

Ira Levin schreef afwisselend romans en talrijke toneelstukken (waarvan sommige nog op Broadway spelen). Veel van zijn boeken werden verfilmd.

Bi(bli)ografie
Levin wist al op vijftienjarige leeftijd dat hij schrijver zou worden. Hij ging naar een elitaire school en daarna naar universiteiten in Des Moines, Iowa en New York City, waar hij in 1950 afstudeerde in Engels en filosofie.

Meteen na zijn afstuderen in 1950 kreeg Ira Levin van zijn vader twee jaar de tijd om zich te bewijzen als schrijver. Daarna moest hij komen helpen in het New Yorkse familiebedrijf dat speelgoed importeerde. Levin schreef een scenario voor een tv-film The old Woman waarmee hij de tweede prijs in een wedstrijd won. NBC kocht het en verfilmde het.

A Kiss Before Dying (1953) (Een kus voor je sterft)
Nog tijdens zijn studie voltooide hij zijn eerste roman, A Kiss Before Dying, dat verhaalt over een knappe jongeman die nergens voor terugschrikt in zijn streven naar rijkdom. Hij wil zonder daar moeite voor te hoeven doen rijk worden, schatrijk zelfs. Hij is een persoon met een groot talent voor intriges en moord en hij heeft totaal geen geweten. Hij kiest zijn slachtoffers uit nietsvermoedende jonge vrouwen, die verliefd op hem zijn en op wie hij daardoor een grote aantrekkingskracht heeft. Maar misdaad loont niet, dus het recht vindt zijn loop, zij het via onverwachte weg.

Het boek A Kiss Before Dying leverde Levin een Edgar Award op en werd twee keer verfilmd: in 1956 met Robert Wagner en Joanne Woodward door Gerd Oswald, in 1991 met Matt Dillon en Sean Young door James Dearden.

In 1953 werd hij opgeroepen voor de dienstplicht; in het leger maakte hij instructiefilms. Later werkte hij ook voor de televisie.

Rosemary's Baby (1967)
Zijn tweede roman is een horrorverhaal over een New Yorks meisje dat zwanger wordt van de duivel. Levin wist hiermee opnieuw zijn lezers te vangen in thematiek die regelrecht leek terug te gaan op sprookjes en andere volkslegenden. Roman Polankski verfilmde het boek met Mia Farrow en John Cassavetes in de hoofdrollen.
Rosemary en Guy Woodehouse, pasgetrouwd en dolgelukkig, betrekken een appartement in een fraai oud gebouw in New York. Hutch, een oudere vriend, weet hun echter te vertellen dat het pand een slechte naam heeft omdat er in het verleden lugubere dingen gebeurd zijn. Maar Rosemary en Guy, jong en optimistisch, leggen deze onheilspellende waarschuwing naast zich neer en maken kennis met hun buren, een vriendelijk, wat ouder echtpaar. Hun geluk is compleet als Rosemary in verwachting raakt. Deze zwangerschap verloopt moeizaam en ze gaat aan de hand van allerlei gebeurtenissen eraan twijfelen of de buren (en ook haar man) die haar met allerlei zorgjes omringen, toch niet aan hekserij doen. Ze maakt zich ernstig zorgen over het welzijn van haar baby. Maar niemand, zelfs Guy niet, gelooft haar en zo raakt ze steeds meer geïsoleerd...

This Perfect Day (1970) (De dag der dagen)
De dag der dagen is net als 1984 van George Orwell en "Brave New World" van Aldous Huxley een futuristische distopie.
Ira Levin verdiepte zich in de schijnbaar zo perfect georganiseerde wereld van morgen. In de toekomst wordt de wereld bestuurd door een computer die een in bepaalde opzichten ideale maatschappij heeft gecreëerd (geen honger, rassendiscriminatie e.d.) waarin echter alle persoonlijke vrijheid verdwenen is. Hoofdpersoon Chip verzet zich steeds koppiger tegen die wereld, waarin weliswaar geen geweld, haat en rassenscheiding meer voorkomen, maar ook geen liefde, vriendschap en emoties. In volmaakte welvaart leeft ieder zijn volkomen bevredigende, maar zeer beperkte leventje. Als Chip zijn maandelijkse injectie misloopt, ontdekt hij dat er ook andere mogelijkheden bestaan en dat hij niet de enige is die een andere vorm van leven zoekt.

The Stepford Wives (1972)(De vrouwen van Stepford), een griezelig anti-feministisch sciencefictionverhaal over robotvrouwen.
Joanna en Walter Eberhart, een jong echtpaar, kunnen zich eindelijk veroorloven naar het welvarende forensenstadje Stepford te verkassen. Al gauw raken ze bij het wel en wee van de bewoners betrokken, maken ze nieuwe vrienden en voelen ze zich er thuis en gelukkig. Het valt Joanna, fel voorstandster van Women's Liberation Movement, wel op dat alle vrouwen in Stepford keurig kloppende en vegende huisvrouwen zijn, van het type dat ze tot dan toe alleen uit reclamespotjes kende. De mannen daarentegen hebben een eigen, niet voor vrouwen toegankelijk clubhuis. Joanna is vastbesloten hieraan iets te doen. Tot ze een aantal vreemde ontdekkingen doet, die haar langzaam maar zeker met afschuw vervullen.

In The Boys From Brazil (1976) (De jongens uit Brazilië) werkt hij de lugubere gedachte uit dat Hitler gekloond zou kunnen zijn. Het boek werd in 1978 verfilmd met in de hoofdrollen Gregory Peck en Laurence Olivier.
Een aantal uit Duitsland gevluchte nazi's blijft in Brazilie conspireren; een van hen, dr. Mengele, is erin geslaagd via medische en biologische ingrepen kopieen van Adolf Hitler te maken. Deze 94 baby's zijn over de hele wereld geadopteerd. Aangezien de vader van Hitler op 65-jarige leeftijd stierf, moeten ook de pleegvaders op die leeftijd uit de weg geruimd worden. Binnen twee jaar moeten er 94 mannen, verspreid over de hele wereld, worden vermoord. Twee dingen hebben ze gemeen: hun leefdtijd en een 13-jarige zoon van hetzelfde adoptie-bureau. De nazi-vervolger Liebermann komt achter het hoe en waarom van de moorden en trekt er persoonlijk op uit om verdere moorden te voorkomen, waarbij hijzelf bijna het slachtoffer wordt.
Een adembenemend verhaal, met onmogelijke en wellicht toch wel mogelijke situaties. Een thriller die heel dicht aansluit bij de werkelijkheid van de praktijken van de nazi's en hun waandenkbeeld t.a.v. het zuivere arische ras. - (Biblion recensie, Redactie)

Sliver (1991)
De zeer aantrekkelijke Kay Norris betrekt, nadat haar relatie is verbroken, een van de luxe appartementen aan 1300 Madison Avenue. Ondanks geruchten over opvallend veel sterfgevallen in het gebouw voelen Kay en haar kat Felice er zich al snel thuis. Als de bijna 40-jarige Kay de eigenaar van het pand, de jongere schatrijke en knappe Pete Henderson, leert kennen, valt ze als een blok voor hem.
Ook Pete raakt in de ban van Kay, zelfs zozeer dat hij haar bekent dat hij alle bewoners via videocamera's observeert. Ook zij vindt het een verslavende bezigheid. Dan ontdekt ze echter dat hij moorden heeft gepleegd om ontdekking te voorkomen. Ze bezweert hem ermee te stoppen, maar hij keert zich tegen haar en tracht haar te vermoorden.
Sliver is verfilmd met Sharon Stone en William Baldwin in de hoofdrollen.

Son of Rosemary (1997)(Rosemary's zoon)
Het is 9 november 1999. Kort na elven opent de patiënte op kamer 215 van verpleeghuis Halsey-Bodein haar ogen. Een wonder want Rosemary Woodhouse heeft 27 jaar in coma gelegen. Wat is er in godsnaam gebeurd? En waar is haar zoontje Andy? Het laatste dat zij zich van de 6 jaar oude dreumes herinnert is dat hij tv kijkt in de slaapkamer. Maar Andy is inmiddels 33 en de alom aanbeden charismatisch leider van de wereldwijde sekte Kinderen van God. Met zijn Messiaanse uitstraling propageert hij een liefdevolle boodschap van Licht en Vrede. Haar zoontje Adrian Steven Castevet, bij haar verwekt door Satan zelf profeet van liefde en vreedzaamheid? Zou de invloed van 6 goede jaren met zijn eigen moeder de duistere kant van zijn persoonlijkheid hebben onderdrukt? Rosemary wil niets liever geloven, maar toch begint gaandeweg de twijfel te knagen. Want is zij werkelijk de enige die soms kleine signalen van het tegendeel opvangt?
De lezer verwacht dat na pagina's lang oninteressant geneuzel het verhaal een verrassende of spannende wending zal nemen, maar wat dat betreft heeft Levin de lezer bij de neus: het hele verhaal blijkt een zeepbel te zijn, een droom van Rosemary. Het lijkt verbazingwekkend dat een schrijver van naam als Levin zijn lezers een dergelijk mislukt stuk proza druft aan te bieden dat op geen enkele manier de interesse van de lezer kan vasthouden. De ontknoping, als dat het juiste woord is, biedt de lezer de grootste deceptie, want er is geen ontknoping. - (Biblion recensie, G.P. Schuring.)

Toneelstukken:
. No Time For Sergeants (1956)
. Interlock (1958)
. Critic's Choice (1960)
. General Seeger (1962)
. Dr. Cook's Garden (1968)
. Veronica's Room (1974)
. Deathtrap (1978) (in 1982 verfilmd met Christopher Reeve en Michael Caine).
. Break a Leg: A Comedy in Two Acts (1981)
. Cantorial (1982)

Musical: Drat! The Cat! (1965)

Ira Levin woonde in New York City en overleed aldaar in de herfst van 2007 op 78-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij liet drie zoons en drie kleinzoons achter.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.