kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Isak Dinesen

Isak Dinesen (Karen Blixen)

Karen Blixen, barones von Blixen-Finecke (* 17 april 1885 te Rungsted in Denemarken, † 7 september 1962 te Rungstedlund in Denemarken), was een Deens schrijfster die publiceerde in het Deens en het Engels. Zij schreef onder het pseudoniem Isak Dinesen. Haar meest bekende werk is ongetwijfeld haar semi-autobiografische werk over haar tijd in Kenia, dat verfilmd is onder de titel Out of Africa.

Karen Dinesen werd geboren in Rungsted in Denemarken, telg van een aristocratische familie van unitarische achtergrond. Haar vader was Wilhelm Dinesen, een soldaat, landeigenaar, atleet, schrijver van een serie artikelen getiteld Brieven van tijdens de Jacht en een Deens parlementariër. Haar moeder was Ingeborg Westenholz Dinesen, een dochter van een rijke scheepsbouwer, een unitarische activiste die als eerste vrouw ooit zitting nam in de gemeenteraad van Rungsted. Karen was de middelste van 3 meiden waarna ook nog eens twee broers kwamen. Karen had een 2 jaar oudere zus, genaamd Ea. Zij was degene met verantwoordelijkheidsgevoel en zorg. Daarnaast was er ook nog de 1,5 jaar jongere zus, genaamd Ella. Ella was geen stilzitter en vertrok in haar eentje, vlak voor de Russische revolutie, naar Moskou. Op haar 30e trouwde Ella met een advocaat en was ze politiek gezien uitgebroken. Ze was lid van "Danskheden" in Sønderjylland (Zuid-Jutland). 6 jaar na de geboorte van Ella werd Thomas geboren en volgde daar vlak achteraan nog een broertje. Karen had het in haar jeugd flink moeilijk, ze was het middelste meisje en kreeg niet zo veel aandacht als de twee andere zussen. Toch was ze het lievelingetje van haar vader met wie ze een goede band had. Hij pleegde echter zelfmoord toen Karen 10 jaar oud was. Hierdoor kroop ze in een eigen gecreëerd wereldje en schreef in dat zelfde jaar een toneelstuk, gewijd aan haar vader.

Karen's ontwikkeling als schrijfster is ongetwijfeld voornamelijk beïnvloed door haar moeder -- haar vader pleegde in 1895 zelfmoord, kennelijk omdat hij syfilis had. Haar moeder zorgde ervoor dat Karen een goede scholing kreeg aan verscheidene kunstacademies, voorafgegaan door een half jaar in Zwitserland in 1899 met haar moeder en zusters om Frans te leren. Vanaf 1902 studeerde Karen kunst te Kopenhagen (de kunstacademie van mevrouw Sode), gevolgd door Parijs en Rome. Beginnend in 1909 publiceert ze ook haar eerste verhalen in een aantal Deense tijdschrijften, eerst onder het pseudoniem Osceola, later als Isak Dinesen.

In 1914 huwde ze haar neef, baron Bror von Blixen-Finecke. Terwijl in Europa de Eerste Wereldoorlog op uitbreken stond, vertrok het paar naar de Britse kroonkolonie Kenia om een koffieplantage op te zetten. De volgende jaren reisde ze op en neer tussen de plantages in Nairobi en het echtelijk huis in Rungstedlund, soms om tot rust te komen, te schrijven en te publiceren, soms om bij te sterken van de syfilis die ze van haar ontrouwe man opgelopen had. Na een hele serie wederzijdse slippertjes eindigde het huwelijk in 1921 in een scheiding van tafel en bed. De baron keerde terug naar Denemarken en de echtscheiding kwam uiteindelijk in 1925 tot stand.

Tussen 1921 en 1931 wijdde Karen Blixen haar tijd aan schrijven, het runnen van haar plantages (eerst samen met haar broer Tomas Dinesen, later alleen) en aan haar liefdesrelatie met Denys Finch Hatton (die ook beschreven is in Out of Africa). Samen met hem doorstond ze een aantal moeilijke jaren (waaronder 1923, het jaar waarin de koffiefabriek op de plantage platbrandde). In 1931 kwam aan twee van haar drie voorliefdes echter een abrupt einde. Jarenlang had het echtpaar een verkeerd financieel beleid gevoerd, Aangezien Karen verzot was op kleding en schoenen, ze zei wel eens: "Het is beter te leiden aan een ziekte, dan geen goede kleding te hebben", ging ze regelmatig van Kenia naar Parijs voor het shoppen naar kleding, wat aanzienlijk veel tijd en geld koste in die tijd. Ze hadden ook niet echt verstand van de koffie plantage. Door de Grote Depressie en het bijbehorende inzakken van de wereld koffiemarkt, was ze gedwongen haar plantage te verkopen. En op 14 mei van dat jaar stortte Finch Hatton neer in zijn vliegtuig en kwam om het leven.

Daarop keerde Blixen falliet terug naar Denemarken en wierp zich op het schrijven. In 1934 publiceerde ze Seven Gothic Tales (een bundel korte verhalen) in het Engels en in 1937 volgde haar beroemde Den afrikanske Farm, dat later verfilmd is als Out of Africa.

Ze bleef jarenlang schrijven, voornamelijk verhalenbundels. In 1947 verscheen nog een roman, The Angelic Avengers, onder het pseudoniem Pierre Andrezel. In 1939 ontving ze de Tagea Brandt Rejselegat.

In 1955 werd Blixen verschillende malen geopereerd vanwege o.a. rugklachten. Hierna is ze altijd pijn blijven hebben en at ze erg weinig. In de jaren hierna heeft ze nog in de Verenigde Staten en Frankrijk getourd. Nog één maal naar het haar geliefde Kenia reizen is er echter nooit meer van gekomen. In 1962 overleed ze op 77-jarige leeftijd, ten gevolge van onder meer ondervoeding. Gedurende de jaren had ze regematig te kampen met de syfilis die ze van haar man opgelopen had.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Karen_Blixen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 769.