kunstbus
Dit artikel is 28-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

J.D. Salinger

Jerome David Salinger (New York, 1 januari 1919) is een Amerikaans auteur.

Hij publiceerde zijn werk onder de schrijversnaam J.D. Salinger. The Catcher in the Rye (1951) (De vanger in het graan) is ongetwijfeld zijn beroemdste werk. Bijna alle hoofdfiguren in Salingers verhalen behoren tot de excentrieke joods-New Yorkse familie Glass.

The Catcher in the Rye (1951)
Nederlandse titels: De vanger in het graan (1989); De vanger in het koren (1978); De kinderredder van New York (1967); Puber (1963)
Roman over Holden Caulfield, een puber die enige dagen door New York zwerft. Talloze jongeren herkenden zich in het boek, dat hierdoor de status van klassieker kreeg.

The Catcher in the Rye was het romandebuut van de toen 42-jarige auteur. Door de aandacht voor deze novelle in kranten en tijdschriften en de goede verkoopcijfers werd Salinger een beroemdheid. Hijzelf was echter wars van alle publiciteit. Hij ging zelfs op de vlucht voor het succes en vertrok tijdelijk naar Europa. Hij verwachtte bij zijn terugkeer dat de aandacht wel zou zijn afgenomen, maar dat bleek niet het geval. Een pocketuitgave had de verkoopcijfers nog verder doen stijgen. Omdat het succes hem financieel geen windeieren had gelegd, kon hij zich terugtrekken op een afgelegen en bewaakte boerderij in de heuvels van New Hampshire.

Nine Stories (1953)
Nederlandse titel: Negen verhalen
Korte verhalen, met het vermaarde eerste verhaal, A perfect day for bananafish, waarin de hoogbegaafde en labiele Seymour onverwachts zelfmoord pleegt.

In zijn beide latere boeken introduceerde hij een min of meer mystiek symbolisme.

Franny and Zooey (1961)
Nederlandse titel: Franny en Zooey
Twee verhalen over de Holden-Caulfieldachtige crisis die Franny Glass doormaakt. Samen met haar broer Zooey filosofeert ze in het tweede verhaal pagina's lang over de zin van het leven. Salingers belangstelling voor religie en zenboeddhisme is daarbij nooit ver weg.

Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour, an introduction (1963)
Nederlandse titel: Heft hoog de nokbalk, timmerlieden en Seymour, een introductie
Twee verhalen waarin verteller Buddy Glass herinneringen aan zijn overleden broer Seymour ophaalt. Het eerste is een bij vlagen hilarisch verslag van Seymours huwelijksdag. Tijdens het tweede wordt langzaamaan de sfeer van Salingers zelfgekozen isolement duidelijk. Buddy Glass vertelt in dat nauwelijks verhalende verhaal ook nog dat hij, Buddy Glass, de schrijver van The catcher in the rye is, waarmee al het werk van Salinger een nadrukkelijk kader heeft gekregen.

Salinger is teleurgesteld over de (literaire) kritiek die hij op zijn laatste boeken heeft gekregen. In 1965 verschijnt in The New Yorker nog het verhaal 'Hapsworth 16, 1962' (een brief van 'Seymour'). Dan besluit hij om zijn werk niet meer te publiceren. Hij leidt sindsdien een teruggetrokken bestaan in Cornish (New Hampshire).

Naarmate het aantal lezers groeide, werden de media nieuwsgieriger naar de auteur. Er werd veel moeite gedaan om meer over Salinger te weten te komen. De schrijver zelf heeft echter zijn privé-leven altijd beschermd. Hij ging daarin zo ver dat hij probeerde zijn lezers te misleiden met onjuiste informatie. Daardoor heeft hij bijgedragen aan de mythevorming rond zijn persoon. Hij wordt beschouwd als een buitenstaander die, niet gebonden aan welke literaire stroming dan ook, zijn eigen weg gaat. Door zo te waken over zijn privé-leven wekt Salinger op zijn minst de indruk dat hij niet wil dat er een relatie wordt gelegd tussen zijn leven en zijn werk. De weinige uitspraken die van hem bekend zijn, geven onvoldoende zicht op zijn werk.

Na 1980 heeft Salinger zelfs geen woord meer tot de pers gesproken. De geruchten gaan echter dat hij nooit gestopt is met schrijven over de familie Glass en er nog talloze ongepubliceerde werken liggen.

Websites: www.the-ledge.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 23.