kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

J.J. Voskuil

Nederlandse auteur, genres: roman, non-fictie,
Volledige naam: Johannes Jacobus (Han) Voskuil,
geboren: 1 juli 1926 te Den Haag

Voskuil is de oudste zoon van de 'bekende' hoofdredacteur van het socialistische dagblad Het Vrije Volk en politiek commentator bij de Vara, Klaas Voskuil, (2-dec-1895 <-> 22-jan-1975).

Voskuil bezocht het gymnasium. Hij studeerde een jaar economie en daarna Nederlands aan de Universiteit in Amsterdam.

Voskuil werkte in 1953 korte tijd als vertaler bij de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal in Straatsburg. Na terugkomst in Nederland was hij enkele maanden leraar aan de pedagogische academie in Groningen.

Debuut: Het Nederlands van Hindoestaanse kinderen in Suriname (1956, non-fictie)

In 1957/1959? ging hij werken op het Instituut voor Dialectologie, Volks- en Naamkunde, (het tegenwoordige P.J. Meertensinstituut) in Amsterdam, waar hij tot zijn pensionering in 1987 werkzaam bleef. Voskuil schreef in deze periode enkele vakboeken.

roman handelt over enige jonge mensen in en na hun studententijd, hun vriendschap, idealen en wat daar van terecht komt.
Door Uitgeverij G.A. van Oorschot in Amsterdam in 1963 uitgebracht.
Dit ondanks de grote zakelijke risico's die daaraan vastzaten. Het is met een omvang van 1200 bladzijden, tot nog toe (2004) de dikste roman in de Nederlandse literatuur. Aanvankelijk trok dit (autobiografische) boek weinig aandacht bij het grote publiek. Mogelijk door de botte negatieve reacties van critici, belandde de eerste oplage voor het grootste deel als ramsj bij De Slegte. Na een kleine opleving in 1985, bleef de populariteit van het boek toch beperkt tot een kleine kring. Na het uitzenden van een verfilming van 'Bij Nader Inzien' door de VPRO in 1991, kwam de waardering wel goed opgang.


Het ophangen van de nageboorte van het paard (1969)
Van vlechtwerk tot baksteen (1979)

Koning' komen we als hoofdpersoon tegen in 1957, het jaar waarmee 'Het Bureau' begint. Zijn vriend 'Klaas de Ruiter' treedt hier ook weer in op.
De 7-delige cyclus weerspiegelt Voskuils 'carriere' in de jaren 1957-1987, bij het P.J. Meertensinstituut in Amsterdam. Het is een autobiografisch getint relaas van de menselijke verhoudingen op het wetenschappelijke instituut. Voskuil transformeerde directeur Meertens in Beerta en paste hetzelfde procede als in Bij nader inzien. Het bureau bestaat echt en voor de personages die er werken staan duidelijk herkenbare, echte mensen model. Ook wordt het autobiografische karakter nog eens onderstreept door de adressen van Maarten Koning en zijn vrouw Nicolien, die dezelfde zijn als die van het echtpaar Voskuil. Dat geldt ook voor de adressen van 'Het Bureau'.
Ook aan de uitgave van deze roman zat een groot risico voor Van Oorschot. Voskuil, die normaal de publiciteit schuwt, heeft de verplichting op zich genomen, (moeten nemen), ruimhartig met het geven van interviews om te gaan. De KRO maakte in 2004, met als regisseur Peter te Nuyl, een Radio 1 (Nederland) en op 747AM twee jaar lang in 360 afleveringen elke werkdag een deel uitgezonden. In totaal worden daarin 734 sprekende personages door 350 acteurs opgevoerd. Dit omvangrijke en kostbare project ontving veel waardering. Ook via het internet kunnen de afleveringen worden beluisterd en tevens gedownload.

roman is het begin van de cyclus "Het Bureau", waarin hij tot in detail de belevenissen op het Bureau voor Dialectologie, Volkskunde en Naamkunde beschrijft.
Het Bureau, deel 3, Plankton (1997)
Het Bureau, deel 4, Het A. P. Beerta-Instituut (1998)

Gebruikte het geld dat hij won met de Librisprijs 1998 voor het aflossen van de schuld die hij had opgebouwd met zijn actie voor de varkens.

In 1999 verscheen "De moeder van Nicolien" waarin fragmenten van "Het Bureau" zijn opgenomen, die zijn aangevuld met nieuwe passages. Centraal in dit boek staat het dementeringsproces van de moeder van Nicolien.

Het Bureau, deel 5, En ook weemoedigheid (1999)
Het Bureau, deel 6, Afgang (2000)
Het Bureau, deel 7, De dood van Maarten Koning (2000)

In 2002 verscheen Requiem voor een vriend, waarin Voskuil voor het eerst zijn alter ego Maarten Koning loslaat. De hoofdpersoon van het boek is niet de schrijver zelf, maar Jan Breugelman. Het boek is een geschiedenis van een vriendschap, die haar oorsprong vindt op de middelbare school, vorm krijgt op de universiteit en in de jaren daarna steeds hechter wordt.

In februari 2004 verscheen het eerste deel van de Voettochten: Terloops. Het bevat tien verslagen in dagboekvorm van wandelingen door Frankrijk. Het tweede en het derde deel (respectievelijk onder de titels Buiten schot en Gaandeweg) zullen in 2005 en 2006 verschijnen.

vpro boeken

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.