kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jack KerouacAmerikaans schrijver, geboren 12 maart 1922 Lowell, overleden 21 oktober 1969 in St. Petersburg (Florida).

Jean-Louis Lebris de Kerouac is geboren en getogen in Lowell, in de Amerikaanse staat Massachusetts. Hij groeide op in een gezin waar de voertaal Frans was, en leerde Engels toen hij eenmaal naar school ging. Hij was goed in sport en kreeg een beurs aangeboden voor de universiteit.

Hij ging naar New York, maar de universiteit, waar hij één van vele getalenteerde atleten was, interesseerde hem niet zo. Uiteindelijk stopte hij met de studie en had verschillende baantjes voordat hij William S. Burroughs ontmoette, en hij deel uit ging maken van wat nu de Beat Generation heet, maar wat toen bekend stond onder de naam The Libertine Circle. Het was door deze groep dat hij zijn muze leerde kennen, Neal Cassady. Hij was de man die zijn avonturen over het hele continent met hem deelde en die de inspiratie was voor het boek On the Road.

De Beat Generation was een goede naam voor deze groep schrijvers. Er wordt gezegd dat hij de term bedacht heeft: Beat eerst naar aanleiding van het feit dat zij onderdrukt werden, en later om de term Beatific (gelukzalig) aan te duiden. Hun filosofie was die van ontdekkingsreizen en de aantrekkingskracht van het onbekende, het verbodene. Kerouac wilde het leven van de Amerikaanse reiziger vastleggen en ontwikkelde een spontane stijl van proza dat de essentie van beweging probeerde vast te leggen in een oneindige stroom rauwe gedachten en observaties. Zijn boek On the Road uit 1957 is hier het beste voorbeeld van. Hij schreef dit boek in minder dan 3 weken op een enorme rol papier van meer dan 40 meter lang.

Kerouac is niet vaak van Amerikaanse bodem geweest omdat hij altijd dicht bij zijn familie wilde zijn. Uiteindelijk verhuisde hij terug naar Massachusetts nadat zijn moeder verlamd was geraakt na een hartaanval. Samen verhuisden ze naar Florida waar het weer beter was voor haar conditie.

Kerouac overleed op 21 oktober 1969 aan interne bloedingen veroorzaakt door levercirrose. Hij werd 47 jaar oud. Hij werd begraven in zijn geboorteplaats Lowell.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jack_Kerouac.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.