kunstbus
Dit artikel is 14-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacob Epstein

Sir Jacob Epstein geboren New York 10 november 1880, gestorven Londen 19 augustus 1959
Amerikaans-Engelse beeldhouwer van Pools-Russisch-Joodse origine.

Jacob Epstein maakte naam als beeldhouwer van monumenten en portretten en af en toe als schilder en illustrator. Tijdens zijn leven was hij voorvechter van vele van de concepten die centraal staan in de modernistische beeldhouwerij, waaronder "truth to material" (getrouw aan het materiaal), direct kerven (geïntroduceerd door Brancusi in 1906) en inspiratie van de zogenoemde primitieve kunst, die alle centraal werden in de 20ste eeuwse praktijk. Zijn werk wordt gekenmerkt door een buitengewone vitaliteit en expressie.

Biografie
Epstein studeerde vanaf ca. 1896 aan de Art Students League in New York. In ca. 1899 ging hij naar de avondschool waar hij ging beeldhouwen onder George Grey Bernard. De opbrengsten van het illustreren van The Spirit of the Ghetto (1902) van Hutchins Hapgood stelden hem in staat om naar Parijs te gaan, waar hij zes maanden aan de École des Beaux Arts studeerde en daarna aan de Académie Julian.

In 1905 vestigde Epstein zich in Londen, waar hij zijn eerste opdrachten voor portretbustes kreeg. In 1907 naturaliseerde hij tot Engelsman. Ook kreeg hij in dit jaar zijn eerste officiële opdrachten voor architectuurplastiek.

In 1908 kreeg hij opdracht tot versiering van het gebouw van de British Medical Association te Londen, waarvoor hij 18 grote figuren maakte.Oscar Wilde's graftombe door Jacob Epstein, de prominente penis is afgebroken door vandalisme

In 1909 ontwierp Epstein het grafmonument van Oscar Wilde, in 1913 op het kerkhof Père Lachaise te Parijs geplaatst.

In 1912/1913 ontmoette hij Picasso, Brancusi en Modigliani in Parijs. Daarna keerde hij terug naar Engeland en werkte in de buurt van Hastings van 1913 tot 1916.

Steenboor, 1913-1914, gemodelleerd brons, 71x45x58, Londen, Tate Gallery

In 1913 was Epstein een van de oprichters van de 'London Group'. Deze groep nam in 1913 de organisatie van moderne kunst exposities in Engeland over van de Camden Town group. Zijn doel was het publiek bewust te maken van hedendaagse kunst door het houden van jaarlijkse tentoonstellingen.
In datzelfde jaar had Epstein zijn eerste solotentoonstelling in de Twenty One Gallery, Adelphi, Londen. Daarna exposeerde hij hoofdzakelijk in de Leicester Galleries.

Zijn experimenteren met de zgn. abstracte beeldhouwkunst verwekte in 1914 opschudding. In de jaren na 1915 ontwierp hij talrijke portretkoppen, in marmer en vooral in brons, opvallend door een ruig modelé en sterke expressie, waarin zich de invloed van Rodin manifesteert.

In 1916 sloot Epstein zich aan bij het 'Vorticisme'. De Vorticisten waren een Britse avant-garde groep in 1914 in Londen gevormd door de kunstenaar, schrijver en polemist Wyndham Lewis. Vorticisme werd gelanceerd met de eerste editie (van twee) van het tijdschrift Blast, dat behalve ander materiaal, twee agressieve manifesten bevatte van Lewis over wat hij beschouwde als de uitputting (ontdaan van vitaliteit, kracht of effectiviteit) van de Britse kunst en cultuur en de proclamatie van de esthetiek van het vorticisme.
Het was het Britse equivalent van futurisme, met doctrinale verschillen en Lewis stond zeer vijandig tegenover de futuristen. Andere Vorticisten waren de kunstenaars Lawrence Atkinson, Jessica Dismorr, Cuthbert Hamilton, William Roberts, Helen Saunders, Edward Wadsworth en de beeldhouwers Jacob Epstein en Henri Gaudier-Brzeska. De Eerste Wereldoorlog bracht vorticisme tot een einde, hoewel Lewis in 1920 een korte poging deed het te doen herleven met Group X.

Na 1916 woonde en werkte hij voor de rest van zijn leven in Londen.

1926 Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

In 1927 bracht hij een kort bezoek aan New York, om zijn solotentoonstelling bij te wonen in de Ferragil Gallery. In 1953 werd Epstein door de Arts Council geëerd met een retrospectieve tentoonstelling in de Tate Gallery.

Epstein werd in 1954 geridderd en stierf in Londen op 19 augustus 1959.

In 1955 publiceerde hij een autobiografie.

Websites:
. www.tate.org.uk

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.