kunstbus
Dit artikel is 18-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacques den Haan

Jacques den Haan (Rotterdam 1908 - Beekbergen 1982) was een Nederlandse schrijver, essayist, columnist en boekverkoper te Groningen. Den Haan schreef over zijn ervaringen als boekverkoper amusante boeken. Na 1950 wijdde hij zich volkomen aan het schrijverschap. Ook publiceerde hij in 1966 een driedelige literatuurgeschiedenis.

Den Haan werkte jaren in de boekhandel, onder meer in Groningen, waarover hij schreef in o.a. het tijdschrift Libertinage. Zijn stukken over het verkopen en verzamelen van boeken bundelde hij met succes in Talking shop (1946), Het gevaarlijke boek (1954), Still talking shop (1958), Staart uit het raam (1962) en Verzamelen is ook een kunst. Onsterfelijkheid in oude boeken (1971).

Jacques den Haan publiceerde in de jaren zestig en zeventig veelvuldig over erotiek, pornografie en literaire censuur, een bekende verzameling essays was zijn bundel De lagere hartstochten uit 1962.

Hij was een groot pleitbezorger van het werk van Henry Miller en James Joyce. Voor diverse kranten en tijdschriften - onder andere voor het internationaal georiënteerde Literair Paspoort - besprak hij voornamelijk Engelse en Amerikaanse literatuur. Hij droeg met zijn artikelen een steentje bij aan de Nederlandse doorbraak van James Joyce en Henry Miller.

Prijzen
1963 - Pierre Bayle-prijs voor zijn literair kritisch werk
1968 - Bijzondere prijs van de Jan Campert-stichting voor Een leven als oordeel

Bibliografie
Het heelal van de dood door Henry Miller (vertaling, 1944)
Talking shop (1946)
Boeken en publiek (1947)
Mythe van Erin (1948)
Het eiland der Sirenen (1952)
Rapport aan Jan Friso (1953)
Het gevaarlijke boek (1954)
Bevindelijk reisboek (1958)
Still talking shop (1958)
De lagere hartstochten (1962)
Staart uit het raam (1962)
Milleriana (1963)
Onderweg; vallen en opstaan in de cultuurgeschiedenis, 2 dln. (1966)
James Joyce (1967)
Een leven als een oordeel (1968)
Monnikje Lederzak (1968)
Verzamelen is ook een kunst. Onsterfelijkheid in oude boeken (1971)
Een instinct voor boeken (2001)

Websites:
• literatuurmuseum.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 71.