kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jakov Lind

Oostenrijkse schrijver en acteur

Jakov Lind, pseudoniem van Heinz Landwirth, is 10 februari 1927 geboren in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen als de zoon van Joodse ouders.

Na de Anschluss, de aansluiting van Oostenrijk bij de Nazi-Duitsland in 1938, vluchtten zijn ouders naar de Palestijnse gebieden en lieten de elfjarige Jakov en zijn jongere zusje achter. Lind werd vervolgens samen met zijn zusje gedeporteerd naar Nederland met een vluchtelingentransport.

Met een valse Nederlandse identiteit - Jan Gerrit Overbeek - wist hij de oorlogsjaren in Duitsland en Nederland door te komen.

Na de oorlog poogde hij met wisselend succes als acteur aan de bak te komen in Nederland, Israël en Oostenrijk. Na de oorlog reisde hij enkele jaren door Israël.

Lind belandde uiteindelijk in Londen waar hij succes kreeg als schrijver van onder meer Eine Seele aus Holz (1962)(Een ziel van hout) - waarin Lind vertelt over de soms traumatische ervaringen uit zijn jeugd.

Andere bekende werken zijn 'Landschap in beton' (1963) en zijn autobiografie Counting My Steps (1969)(Stap voor stap) .

Lind schreef ook hoorspelen. Verscheidene werken zijn in het Nederlands vertaald.

Een ziel van hout
Hermann Wohlbrecht, een Oostenrijkse oorlogsinvalide in de nazi-tijd, houdt de joodse Toni Barth, een verlamde, stomme jongen weliswaar uit de handen van de nazi's, maar doet dat door hem achter te laten in de bergen. Toni geneest op wonderbaarlijke wijze van zijn verlamming en leeft voortaan als een natuurmens tussen de herten. Wohlbrecht belandt in een krankzinnigengesticht, waar hij de dokters assisteert bij het ombrengen van de patiënten. Als de oorlog ten einde loopt gaan niet alleen hij, maar ook de dokters, op zoek naar Toni, in de hoop hun wandaden te kunnen verdoezelen met het argument dat ze ten minste één jood gered hebben. Robert Heppener schreef een opera op het verhaal van Jakov Lind: Londen, waar hij zaterdag 17 februari 2007 op 80-jarige leeftijd is overleden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.