kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, Zweden 17 januari 1944) is één van de meest bekende Zweedse auteurs en journalisten.

Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de Zweedse spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de Tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwief zijn bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 en waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap. Tegenwoordig is hij een invloedrijke, onafhankelijke (be)commentator van de actualiteit, en met name de conficten in het Midden-Oosten en binnenlandse onderwerpen.

Coq Rouge
In 1986 publiceerde hij een roman over de fictieve Zweedse militaire spion Carl Hamilton, met een links politieke achtergrond. Hij heeft een vergelijkbare training ondergaan als de Amerikaanse Navy SEALs. Eén van zijn superieuren gaf hem de bijnaam Coq Rouge, terwijl hij tijdelijk gedetacheerd was bij de Zweedse Veiligheidspolitie (Säkerhetspolisen, SÄPO). De reeks zou uiteindelijk uit 11 delen bestaan, waarvan er slechts vijf in het Nederlands zijn vertaald:
. Coq Rouge: Ber'attelsen om en Svensk spion (Coq Rouge), 1986
. Den demokratiske terroristen, 1987
. I nationens intresse, 1988
. Fiendens fiende (De vijand van de vijand), 1989
. Den hedervärde mördaren, 1990
. Vendetta (Vendetta), 1991
. Ingen mans land (Niemandsland: Russische kernwapens op de zwarte markt), 1992
. Den enda segern (De uiteindelijke overwinning), 1993
. I hennes majestäts tjänst, 1994
. En medborgare höjd över varje misstanke, 1995
. Madame Terror, 2006

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Guillou.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 69.