kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Terlouw

Jan Cornelis Terlouw (15 november 1931) is een Nederlands fysicus, auteur en politicus voor D66.

Biografie
Terlouw is geboren te Kamperveen. Hij was de oudste zoon thuis en had nog twee broers en twee zussen. Hij groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep waar zijn vader predikant was.
In 1948 begint hij zijn studie wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht, en vervolgens deed hij 13 jaar lang wetenschappelijk onderzoek. Terlouw promoveerde in 1964 op thermonucleair onderzoek.
In 1970 debuteerde hij met zijn eerste boeken 'Pjotr' en 'Oom Willibrord', en werd hij actief als gemeenteraadslid.

In 1970 kwam hij voor D66 in de Tweede Kamer. Twee jaar later werd hij fractievoorzitter. Onder zijn leiding kwam D66 uit een diep dal, en de partij behaalde in 1981 een grote verkiezingsoverwinning. Terlouw werd minister van Economische Zaken, en vice-premier, in het tweede - en derde kabinet-Van Agt. Het laatste kabinet was slechts een kort leven beschoren. Dat hij bij de formatie had ingestemd met Joop den Uyl als minister van Sociale Zaken beschouwde Terlouw als "de grootste fout van mijn politieke loopbaan".

Na de verkiezingsnederlaag van D66 in 1982 verliet hij de politiek. Hij ging in 1983 in Parijs werken, als secretaris-generaal van de Conferentie van Europese transportministers. In 1991 werd hij benoemd tot Commissaris van de Koningin in Gelderland. Eind 1996 ging hij met pensioen. In 1999 kwam hij als senator in de Eerste Kamer.

Terlouw is getrouwd en heeft vier kinderen.

Terlouw heeft een aantal boeken geschreven; voornamelijk kinderboeken. Zijn politieke achtergrond schijnt door omdat zijn boeken vaak eigentijdse problemen aan de orde stellen, zoals het milieu, de politiek of de geschiedenis. Hij laat zien dat aan deze onderwerpen meer kanten zitten, dat je problemen van alle kanten moet bekijken voor je een beslissing neemt. Zijn hoofdpersonen zijn inventieve jongeren, die op een originele manier met die problemen omgaan. De boeken van Jan Terlouw zijn talloze malen herdrukt, bekroond, en vertaald in vele talen, tot in het Castilliaans en het IJslands aan toe.

Terlouw is zeer actief voorvechter van mensen- en dierenrechten en was onder andere ambassadeur van Stichting Varkens in Nood.

Bekroningen
1972 Gouden Griffel voor Koning van Katoren
1973 Gouden Griffel voor Oorlogswinter
1990 Prijs van de Nederlandse Kinderjury, 13 t/m 16 jaar voor De kunstrijder
2000 Tip van de Jonge Jury voor Eigen rechter

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Terlouw

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 781.