kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan van Oort

Van Oort werd bekend onder het pseudoniem Jean Dulieu, de Franse vertaling van zijn naam.

Jan van Oort is de auteur van de verhalen over Paulus de Boskabouter. Bijna veertig jaar, van 1946 tot 1984, schreef Van Oort over de avonturen van zijn 'kleine held in bos en veld'. Oorspronkelijk was Paulus een stripverhaal, maar na enkele jaren produceerde de auteur ook geïllustreerde boeken, met en zonder Paulus.

Van Oort werd op 13 april 1921 in Amsterdam geboren. Hij volgde een muziekstudie en werd in 1943 tweede violist in het Amsterdamse Concertgebouworkest. Toen dat in 1944 verplicht was om te stoppen, pakte hij zijn oude liefde, het tekenen, weer op.

Na de oorlog startte hij als Jean Dulieu een nieuwe carrière als illustrator/schrijver met zijn karakter Paulus de Boskabouter.

Vanaf 1967 bracht de NTS (later NOS) het verhaal van Paulus als tv-serie op het scherm. Het was de eerste kinderserie in kleur. De serie werd veelvuldig herhaald.

In 1981 krijgt hij voor Paulus de Boskabouter de Stripschapsprijs.

Jan van Oort is woensdag 29 november op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats Arnhem overleden.Paulus de Boskabouter
Paulus de Boskabouter is een creatie van de Nederlandse striptekenaar Jan van Oort die in 1946 onder het pseudoniem Jean Dulieu de eerste Paulusstrip tekende in Het Vrije Volk.
Naast kabouter Paulus komen in de verhalen figuren voor als de heks Eucalypta, de uil Oehoeboeroe, de das Gregorius, de raaf Salomo en de kraai Krakras. Dezelfde figuren komen ook voor in de Paulus-kinderboeken die Van Oort schreef. Tien van deze boeken zijn vertaald, onder andere in het Duits en het Japans.

Paulus was jarenlang een radiohoorspel van zo'n 10 minuten voor het slapengaan. Het opvallende was dat Jean Dulieu alle stemmen zelf deed, behalve de stem van Prinses Priegeltje die werd ingesproken door zijn dochter Dorinde van Oort. In totaal werden er 900 afleveringen gemaakt.

In 1967 kwam Paulus de Boskabouter als poppenserie op de Nederlandse televisie. Ook hier werden alle stemmen ingesproken door Jean Dulieu, die ook de marionetten maakte. Van 1 oktober tot 29 december werden 39 afleveringen uitgezonden. De serie werd geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Canada en Australië.

In 1974 werd opnieuw een poppenserie over Paulus gemaakt, ditmaal door de studio van Thijs Chanowski met Loek de Levita als producent. Leen Valkenier schreef hiervoor de teksten. De afleveringen werden dagelijks uitgezonden van 29 september 1974 tot 31 mei 1975. Elsje Scherjon, Frans van Dusschoten en Ger Smit, die ook de Fabeltjeskrant inspraken, zorgden voor alle stemmen. De poppen waren ditmaal niet door Van Oort gemaakt, maar door de gebroeders Slabbers. Valkenier introduceerde ook nieuwe karakters, zoals Stien Fee, Laurens de Tuinkabouter en de robot Boelie (Joris het Vispaard was een karakter gebaseerd op één der boeken van Dulieu). Van Oort was ontevreden over het resultaat. Zijn karakters waren erg kleurloos geworden. Verder was Krakras een man geworden, en werd Gregorius veel netter uitgebeeld dan oorspronkelijk.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Paulus_de_Boskabouter.


Pageviews vandaag: 710.