kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Cocteau

(geb. 5.7.1889 in Maisons-Laffitte - gest. 11.10.1963 in Milly-la-Forêt), Frans schrijver, schilder, componist en regisseur.
Reeds in zijn jonge jaren werd duidelijk dat cocteau in alle artistieke richtingen veelzijdig begaafd was. Zijn eerste lezing hield hij al toen hij zeven was. In zijn jeugd leerde hij reeds vele bekende kunstenaars uit zijn tijd kennen, o.a. Pablo Picasso.

Cocteau behoorde niet tot een specifieke kunststroming van zijn tijd, noch tot het dadaïsme noch tot het surrealisme. Zijn werk omvat veeleer alle genres: hij maakte gedichten ('La Lampe d'Aladin',1909), schreef balletten ('Parades', 1917, samen met o.a. Erik Satie); 'Le boeuf sur le toit',1920) en talrijke romans ('Le Potomak', 1919; 'Le grand écart', 1923).

Vanaf de jaren twintig, na de ervaringen van de Eerste Wereldoorlog, ontstonden de bekende stukken van cocteau, waarin hij teruggrijpt naar de antieke mythen om het heden te verklaren en begrijpelijk te maken ('Antigone', 1922; 'Orphée', 1926), maar ook maatschappijkritische drama's zoals 'La Machine infernale' (1934) en 'Les parents terribles' (1938). Om het werk van deze dichter beter te kunnen begrijpen zijn de door hem geschreven kunsttheoretische verhandelingen van belang: bijv. het manifest 'Le Secret professionnel' (1922).

Andere bekende werken van Cocteau zijn de roman 'Les enfants terribles' (1929) en de autobiografie 'Opium' (1930).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 55.