kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Echenoz

Franse schrijver, geboren in 1947 te Orange.

Jean Echenoz schrijft romans met ingenieuze en ingewikkelde plots vol humor en ironie. In zijn boeken combineert en parodieert hij elementen van uiteenlopende genres als de avonturenroman, de policier en de love story. De vele bekroningen culmineerden in 1999 in de prestigieuze Prix Goncourt voor Ik ben weg. Van deze roman werden in Frankrijk meer dan 400.000 exemplaren verkocht.

Biografie
Echenoz studeerde sociologie, civiele techniek en psychologie in onder meer Aix-en-Provence, Marseille en Parijs,

In 1970 in de laatste stad gevestigd vestigt Echenoz zich in Parijs.

In 1979 verscheen zijn eerste boek, Le méridien de Greenwich (De breedtegraad van Greenwich). Daarna volgden nog een tiental romans waarvoor hij vele Franse prijzen ontving.

In 1983 kreeg hij de prix Médicis voor Cherokee.

In 1999 ontving hij de de prix Goncourt voor Je m'en vais (in het Nederlands verschenen als Ik ben weg).

Echenoz biografische boek over de laatste levensjaren van de componist Maurice Ravel (2006) werd alom bejubeld in de Franse literaire kritiek.

Bibliografie:
. Le méridien de Greenwich - 1979.
. Cherokee - 1983.
. L'équipée malaise - 1986.
. L'occupation des sols - 1988.
. Lac - 1989. (Nederlandse vertaling: Meer, G.A. van Oorschot, 1991)
. Nous trois - 1992.
. Les grandes blondes - 1995.
. Un an - 1997.

Bodembestemming (Perlouses)
Een muurschildering in Parijs: een dame in een blauwe jurk van vijftien meter lang, ze draagt een flesje parfum. De vrouw die model heeft gestaan is overleden - reden voor haar zoon en haar man om zondags bij haar portret te gaan kijken. Totdat er op een dag bouwverkeer verschijnt en de moeder weggemetseld dreigt te worden.

. Je m'en vais - 1999. (Nederlandse vertaling: Ik ben weg, De Geus, 2000) in 1999 met de Prix Goncourt bekroond.
Félix Ferrer, een vijftigjarige galeriehouder, moet het na een hartaanval rustiger aan doen. Eenmaal hersteld gaat hij op seksueel en commercieel avontuur uit. Hij verlaat zijn vrouw en omdat de handel in hedendaagse kunst de dood in de pot is, besluit hij zich te specialiseren in eskimokunst. Een kunstschat voert hem naar de Noordpool. Terug in Frankrijk krijgt hij opnieuw een hartinfarct. Aan zijn ziekbed ontmoet hij de vrouw van zijn dromen. Maar het zit Ferrer niet mee. Op het cruciale moment zegt ze wat meer 'bedenktijd' nodig te hebben.

. Jérôme Lindon - 2001.

. Au piano - 2003 (Nederlandse vertaling: Aan de piano, De Geus, 2004)
Concertpianist Max Delmarc lijdt aan podiumvrees en drankzucht. Voor die problemen heeft zijn impresario verschillende oplossingen bedacht, maar tegen Delmarcs sterfelijkheid is hij niet opgewassen. Op een avond wordt de pianist ruw naar het hiernamaals geholpen. Dat hiernamaals blijkt een groot, kantoorachtig Centrum, waar alle verse doden een week lang verblijven terwijl er over hun lot wordt beslist. In zeven vreemde dagen verkent Marc het Centrum en ontmoet bewoners en personeelsleden, zoals Doris Day, die hem letterlijk in de schoot valt. Hij mag hier blijven, maar moet een andere identiteit aannemen, waarvoor hij naar Zuid-Amerika afreist voor een ander paspoort. Onverwachte gebeurtenissen die hilarisch en met veel humor en vaart worden verteld. Het verhaal is ook een creatieve denkoefening over het leven na de dood.

. Ravel - 2006
Deze roman gaat over de laatste tien levensjaren van de beroemde Franse componist Maurice Ravel (1875-1937). In het begin staat hij op het toppunt van zijn roem en vertrekt voor een lange tournee door de Verenigde Staten. Hij heeft een uiterst gecompliceerd karakter met vele onhebbelijkheden en leidt een nogal chaotisch leven. Nadat hij zijn beroemde Bolero heeft gecomponeerd, begint de aftakeling, met name door oververmoeidheid en een constant gebrek aan slaap, gekarakteriseerd als 'je kunt niet in slaap vallen als je de slaap in het oog houdt'. Er ontstaat een toenemende verstrooidheid, versterkt door een grote eigenwijsheid. De auteur beschrijft het proces minutieus, trefzeker en met humor. Na een ernstig ongeluk en een mislukte hersenoperatie komt het einde van een tragisch leven. De intense inleving van de auteur rechtvaardigt het deze levensbeschrijving een roman te noemen.

Websites: www.parool.nl, boeken.vpro.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.