kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joanne Rowling

Britse schrijfster, geboren 31 juli 1965 in Chipping Sodbury, Bristol, Engeland

Tot haar negende woonde de schrijfster van Harry Potter in haar geboorteplaats. Hier heeft ze veel met een buurjongen en buurmeisje gespeeld, en hun achternaam was.. Potter!

Joanne Rowling wilde altijd al schrijfster worden en begon al met het verzinnen van verhalen toen ze 6 was. Haar eerste boek 'konijn' had ze al op haar zesde geschreven!

Joanne Kathleen Rowling groeide vanaf haar negende op in het dorpje Tutshill in Zuid-Wales waar ze naar een kleine ouderwetse school ging (Tutshill Primary School). Een aantal leraren op die school hebben invloed gehad op de persoon Sneep.

Daarna ging ze naar Wyedean Comprehensive. Joanne was erg stil en niet echt goed in sport (m.n. aan hockey had ze een hekel). Haar lievelingsvak was Engels, maar ze hield ook van andere talen. Tijdens lunchpauzes vertelde ze haar vrienden lange vervolgverhalen. in de zesde klas ontmoette ze een zeker Sean Harris, die haar beste vriend werd. Ron Wemel heeft veel weg van deze Sean en Sean's auto is de auto, waarme Ron en Harry in boek II naar Zweinstein vliegen. Aan juffrouw Shepherd van Engels hield Joanne blijde herinneringen over. Zij stimuleerde Joanne om te blijven schrijven.

Na haar middelbare school studeert ze 4 jaar Frans en Klassieke Talen aan de Universiteit van Exeter. Tijdens die periode gaf ze 1 jaar Engelse les in Parijs.

Na haar studie vertrok ze naar Londen om een cursus te volgen voor tweetalige secretaresse; dat werd een ramp, het enige voordeel wat ze er aan over hield was dat ze haar boeken snel kon typen. Na deze cursus had ze een baantje bij Amnesty International als onderzoeksassistente naar mensenrechtenschendingen in het Franssprekende deel van Afrika. In de middag(pauze) als iedereen van haar werk naar een pub ging, verzon Joanne Rowling een of andere smoes en ging een andere pub of koffiezaak in om te schrijven.

Het idee voor Harry Potter ontstond tijdens een treinreis in 1990. Intussen had Joanne Rowling een vriend leren kennen, die wilde dat ze naar Manchester zouden verhuizen. Tijdens de treinreis naar Londen (ze was in het weekend in Manchester geweest om een flat te zoeken) kreeg ze als eerste het idee voor Harry Potter. De schrijfster had toevallig die reis net geen pen en papier bij zich, dus ze moest haar idee goed onthouden. Maar feit is dat toen ze de trein uitstapte, ze al een heel plan voor zeven delen Harry Potter had uitgedacht!

kort daarna verhuisde ze naar Manchester en werkte daar een tijdje voor de Kamer van Koophandel, ook had ze een baantje aan de Universiteit van Manchester. Omdat ze zich daar doodongelukkig voelde, wilde ze er helemaal tussenuit.

Tijdens haar studie is ze een tijdje hulpdocent Frans in Parijs, en pakt dat op door toen ze 26 jaar oud was Engels te gaan geven in Oporto , Portugal. Na een halfjaar leerde ze daar haar aanstaande echtgenoot kennen. Ze trouwden en kregen na een jaar 'n kind: jessica Joanne was toen 28. Tevens had ze toen de eerste drie hoofdstukken van 'De steen der Wijzen' af. Het bestaan daar brengt niet het geluk waarop Rowling gehoopt had. Haar toenmalige man vraagt een scheiding aan en op school wordt ze ontslagen.

Ze vertrok met haar dochter uit Portugal en ging in Edinburgh . Ze belandt ze in een kleine bijstandsflat. Daar leefde ze een jaar van een bijstandsuitkering om na het behalen van haar Postuniversitair Leraarscertificaat les te gaan geven. Joanne Rowling schreef verder in een café tijdens de slaapjes van haar jonge dochter.

Toen de eerste Harry Potter af was, stuurde ze het boek naar een literair agent, maar die stuurde het terug. De eerste uitgever ook. Maar de tweede agent zag er er wel wat in. Een jaar later was er een contract met een uitgever, en in 1997 kwam de eerste Harry Potter uit.

1997: Harry Potter & the Sorcerer's Stone (in Nederland in 1998 verschenen onder de titel Harry Potter & de steen der Wijzen). Het boek is onmiddellijk een groot succes, en wint de prestigieuze Smarties Book Award 1997. Jong en oud blijken als een blok te vallen voor Harry en zijn vrienden Ron en Hermelien (Hermione in Engeland). Hoewel het boek wordt gepresenteerd als een jeugdboek, belandt Harry's eerste avontuur op de hoogste plaats van de 'volwassen' bestsellerlijst.

1998: Het tweede deel, Harry Potter & The Chamber of Secrets verschijnt in 1998 in Engeland (in 1999 in de Nederlandse vertaling Harry Potter en de Geheime Kamer) en evenaart het succes van Rowlings debuut. Dit boek bereikt in Engeland wederom de eerste plaats op de bestsellerlijst en wint ten tweede malen de Smarties Book Award.

1999: In juli 1999 verschijnt in Engeland deel drie, Harry Potter & the Prisoner of Azkaban (Harry Potter en de Gevangene van Azkaban). Twee maanden later volgt de Verenigde Staten, waar Harry Potter inmiddels een cultstatus heeft verworven. Eind september staan in de prestigieuze Sunday's New York Times Book Review de drie delen op nummer 1, 2 en 3. Dit ongekende succes is de filmwereld uiteraard niet ontgaan. Niemand minder dan Steven Spielberg meldt zich bij Rowling en weet voor 1 miljoen pond de rechten van de Potter-serie in zijn bezit te krijgen. De film, waarvan de opname halverwege 2000 starten, wordt uitgebracht bij Warner Brothers.

Op zaterdag 6 juli 2000 wordt er wederom een hoofdstuk toegevoegd aan Rowlings succesverhaal. Op die dag verschijnt in Engeland 'The Goblet of Fire', het vierde avontuur van het met toverkracht gezegende geesteskind van Rowling . De gekte rondom dit verschijnen is ongeëvenaard. Er is speciaal gekozen voor een zaterdag als dag van verschijning, omdat men vreest dat anders miljoenen kinderen zouden spijbelen, maar vooral het proces van redigeren en drukken is anders dan anders. Uit angst dat de inhoud bekend wordt, heeft men voor publicatie enkele ongewone maatregelen genomen. Zo mag er slechts één redactrice aan het boek werken en dient zij het manuscript na werktijd op te bergen in een kluis. Drukkers in Glasgow en Bungay moeten zelfs geheimhouding beloven bij het ter perse gaan van Potters vierde avontuur. Misdrukken dienen direct in de papierversnipperaar geworpen te worden om te voorkomen dat er niets uitlekt over de inhoud. Ook recensenten zijn voor verschijning van het boek niet op de hoogte van de inhoud; zij ontvangen pas een exemplaar toen het boek overal verkrijgbaar was. Het succes is eveneens onovertroffen. Miljoenen exemplaren vliegen over de toonbank. Even lijkt het in Engelstalige landen stil op straat: men leest en verdiept zich in het 636 bladzijden dikke boek. Daarna barst de storm los en kunnen Rowling en haar uitgeverij Bloomsbury opgelucht ademhalen: het boek wordt uitermate positief ontvangen, de loftuitingen zijn overweldigend.

Haar boeken over Harry Potter zijn zo populair dat ze geen les meer hoefde te geven, en full time kon gaan schrijven. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan honderd miljoen boeken verkocht en is het eerste deel verfilmd. Dankzij Harry Potter is J.K. Rowling nu de best verdienende vrouw van Engeland.Haar boeken werden in minstens 28 talen vertaald.

Harry Potter lijkt een gewone jongen. Na de-dood van zijn ouders woont hij 11 jaar bij zijn oom en tante, voor wie hij een pispaaltje is. Totdat hij ontdekt dat hij een tovenaar is. Een hele goede. Hij mag naar Zweinstein, de tovenaarsschool, waar hij andere tovenaars leert kennen en allerlei avonturen beleeft. Naast de leuke dingen die hij beleeft met zijn vrienden Ron en Hermelien en met zijn zwerkbalteam, gebeuren er ook griezelige dingen, want zijn tegenstander Voldemort (die ook verantwoordelijk was voor de-dood van Harry's ouders) blijft hem naar het leven staan. elk boek uit de serie beschrijft een schooljaar. Er zullen in totaal zeven delen komen. Elke aflevering zal een afgerond avontuur bevatten, maar de vaste karakters moeten ook een bepaalde groei doormaken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.