kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johan Daisne

Johan daisne

Pseudoniem van Herman Thiery (geb. 2.9.1912 in Gent - gest. 9.8.1978 in Gent), Vlaams schrijver.
johan daisne is, samen met Hubert Lampo, een belangrijk vertegenwoordiger van het magisch realisme in Vlaanderen.

Daisne was licentiaat economische wetenschappen en was van 1945 tot 1977 directeur van de openbare stadsbibliotheek van Gent. Zijn literaire werk stond in het teken van het magisch realisme, een genre dat vooral in Zuid-Amerika beoefend wordt, en waarin werkelijkheid en droom een onlosmakelijke eenheid vormen. Met romans als 'De trap van steen en wolken' (zijn debuut uit 1942) en 'De man die zijn haar kort liet knippen' (1948) en bekende verhalen als 'De trein der traagheid' (1950) toonde hij zich meteen een groot vernieuwer in de Europese letteren.

Als gepassioneerd filmliefhebber stelde daisne ook een viertalig 'Filmografisch lexicon der wereldliteratuur' (1971-'78) samen. De invloed van de film is duidelijk te bespeuren in zijn levendige proza, dat zich dan ook gemakkelijk leende tot verfilmingen. André delvaux baseerde op Daisnes werk o.a. de films 'De man die zijn haar kort liet knippen' (1965), met Senne Rouffaer in de hoofdrol, en 'Ce soir, un train' (1968) naar 'De trein der traagheid'.

Naast proza schreef daisne ook poëzie (o.a. 'De nacht staat op een kier', 1946 en 'De droom is een herinnering aan dat wat nimmer is gebeurd' 1965) en toneelstukken (o.a. 'Het geluk', 1966).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.