kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Irving

Amerikaans schrijver, geboren 2 maart 1942 Exeter (New Hampshire).

John Winslow Irving werd vooral bekend met zijn boek The World according to Garp (1978) (De wereld volgens Garp). Verder is hij de auteur van oa 'Hotel New Hampshire', 'De regels van het ciderhuis', 'Bidden wij voor Owen Meany', en 'Een zoon van het circus'.

In 1965 wordt zijn eerste verhaal in een tijdschrift gepubliceerd: het verhaal 'A winter branche' in 'Redbook'. In 1968 debuteerde hij met 'Setting Free The Bears'.

The World according to Garp
'De wereld volgens Garp' is een zeldzaam komische, originele maar ook schokkende roman die John Irving in één klap beroemd maakte. Sinds de verschijning in 1978 hebben miljoenen lezers genoten van de excentrieke, non-conformistische Jenny, haar zoon T.S. (Technical Sergeant) Garp en de fanatici, onschuldige kinderen, transseksuelen, hoeren, worstelaar en de vele figuren die de wereld van Garp bevolken. Als geen ander weet John Irving thema's als de uitwassen van de seksuele revolutie en de onvermijdelijke oorlog tussen de seksen te vermengen met een stoet aan kleurrijke personages. 'De wereld volgens Garp' is een onovertroffen tragi-komedie die lezers diep raakt, en bovendien een klassieker.
T.S. Garp, zoon van een vermaard feministe, werd op een wel heel aparte manier verwekt, met behulp van een in coma liggende militair. Rond moeder en zoon cirkelt een groot aantal beminnelijke, kwaadaardige, domme, leugenachtige, rechtschapen, soms genereuze lieden, die samen optreden in een ontstellende, maar dikwijls met humor beschreven wereld. De gebeurtenissen spelen zich in hoofdzaak af rond een Amerikaanse school. Een bewonderenswaardig boek, dat met een zekere vanzelfsprekende nuchterheid de afschuwelijkste dingen mededeelt.

In 1982 wordt 'The world according to Garp' succesvol verfilmd door George Roy Hill. John Irving helpt als technisch adviseur bij de verfilming.

A Prayer for Owen Meany
De centrale figuur in deze roman, Owen Meany, heeft niet alleen een merkwaardig lichaam (nooit langer dan 150 cm geworden, en met een piepende falsetstem), maar bovendien een charismatische en christusachtige persoonlijkheid, die het leven van zijn vriend (de verteller) ingrijpend zal veranderen. Een aantal verhaallijnen wordt op contrastrijke wijze verweven: het opgroeien in een klein Amerikaans stadje en de verre oorlog in Vietnam, het krijgen en het verliezen van een religieus besef, de ontroerende vriendschap tussen twee jongens die elkaar uiteindelijk zullen verliezen, en de van Irving bekende motieven: de absurde humor en het wrede toeval, waardoor het dagelijkse leven vol zit met even schokkende als humoristische voorvallen. Een zeldzaam meesterwerk, geestig en serieus tegelijk, en perfect vertaald. (Biblion recensie, Redactie)

Websites: www.schrijversinfo.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.