kunstbus
Dit artikel is 08-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John James Audubon

1826 Audubon door John Syme (1795-1861)


Amerikaans (Frans-Creools) schrijver, woudloper, natuurhistoricus en kunstschilder en tekenaar, vooral van vogels, geboren 26 april 1785 Aux Cayes, Haïti - overleden 27 januari 1851 in New York.

Biografie
John James Audubon (1785-1851) werd als onecht kind van een Franse kapitein in Les Cayes op Haïti - destijds een Franse kolonie - geboren, vanwaar hij in 1791 door een opstand als kind naar Frankrijk moest vluchten en door de echtgenote in Nantes werd geadopteerd.

Audubon groeide op in Frankrijk onder de naam Jean-Jacques Audubon. In 1802 was hij een leerling van Jacques-Louis David.

Om de dienstplicht van Napoleon te ontduiken week hij in 1803 uit naar de Verenigde Staten en verengelste er zijn naam tot John James.

Hij had aanvankelijk twaalf ambachten en dertien ongelukken en raakte zelfs in 1819 in de gevangenis vanwege zijn schulden. Het enige waar hij in uitblonk was tekenen en schilderen. Nog in Frankrijk was hij vaak in het bos te vinden om er schetsen te maken. In de V.S. besloot hij dat vogels het mooiste waren wat de natuur te bieden had en ontwikkelde er een ware obsessie voor.

America
Op 12 oktober 1820 begon hij in Cincinnati aan een bootreis op de Ohio-rivier met het -zeker in die tijd- ambitieuze doel om van alle vogels van Noord-Amerika een geschilderde afbeelding te gaan maken.

De afbeeldingen van Audubon waren groot, duidelijk, levendig, nauwkeurig en gezet in de natuurlijke omgeving van de desbetreffende vogels. Audubon reisde daarvoor de hele Mississippi af, via New Orleans en het Zuiden naar de Dry Tortugas - het zuidpuntje van Florida - langs de Atlantische kust naar het noorden tot hij de rotskust van Labrador bereikte. Daarna reisde hij naar de prairie van de Dakota's, toen nog Indiaans gebied.
Zijn methode om aan goede modellen te komen doet vandaag vaak enige wenkbrauwen rijzen: hij schoot soms honderden exemplaren van een bepaalde soort om ze te bestuderen en de best bewaarde met ijzerdraad in een zo natuurlijk mogelijke houding op te zetten. Vervolgens werden ze dan als model gebruikt voor zijn aquarellen.

Tevergeefs probeerde Audubon zijn map met waterverfschilderingen in de Verenigde Staten te gelde te maken. Toen dit niet lukte nam hij in 1826 de boot naar Engeland. Uiteindelijk vond hij in de drukker en graveur Robert Havell de ideale compagnon. Havell verzorgde de 435 in aquatint gedrukte afbeeldingen van grotendeels nog onbekende vogelsoorten. Robert Havell verrichtte titanenwerk door de 435 kopergravures van de waterverfschilderingen te maken, deze in aquatint te drukken en met de hand in te kleuren in de periode 1827-1838. Bij inschrijving in 87 afleveringen van vijf werden er 175 van deze complete sets verkocht (dus 76125 keer inkleuren!). Het boek werd letterlijk wereldberoemd. De V.S. waren in deze dagen nog een vrij onbelangrijk, ongetemd en onbekend land. In het Verenigd Koninkrijk, de belangrijkste grootmacht van die dagen, maakte het boek grote indruk en zijn stijl van afbeelden vond veel navolging. In zijn tijd was het boek al baanbrekend, omdat een kunstenaar voor het eerst de dynamiek bij vogels suggereerde en hun levendigheid benadrukte, geinspireerd door de Franse schilder Jacques-Louis David.

Audubons vogels zijn allen op ware grootte afgebeeld. Het formaat wordt 'dubbelolifant' genoemd en is ongeveer 64 bij 97 centimeter (tweemaal Foliant=A3). Voor sommige vogels als bijvoorbeeld de flamingo gaf dit problemen; de nek van de flamingo kronkelt zich via de bovenkant langs de hele zijkant naar beneden. De meeste vogels zijn in hun natuurlijke omgeving geplaatst en op levendige wijze afgebeeld. Ook de vaak prachtige botanische details van Joseph Mason en enkele landschapgravures van Joseph Bartholomew Kidd als achtergrond zorgen voor de bijzondere kwaliteit.
Audubon schreef in samenwerking met William Gillivray zijn 'Ornithological Biography'. Dit boek bestaat uit vijf delen tekst, en hoort bij de 435 platen.

Het reizen in deze streken was in deze dagen geen peulenschilletje. Audubon was een woudloper en scherpschutter, gekleed in hertenleer met berenvet in zijn haar. Zijn vaak sterke reisverhalen vonden in Engeland veel aftrek en verschenen als vervolgverhalen in de krant.

Hoewel hij genoot van de jacht, was hij bepaald niet te spreken over onverantwoordelijke overbejaging met algehele uitroeiing van soorten tot gevolg. Een aantal vogels, die hij vereeuwigd heeft, zijn inmiddels inderdaad uitgestorven zoals de reuzenalk, de ivoorsnavelspecht, de carolinaparkiet en de trekduif. Hij besefte bij zijn reizen over de prairie terdege dat dit ook wel eens het lot van de bizon kon worden en kwam daar tegenop. Zijn boek deed ook veel om het besef van natuurwaarden te doen ontwaken. Zo kan hij zeker gezien worden als een grondlegger van de natuurbescherming.

In 1838 vestigde Audubon zich in New York. Hij maakte daarna in 1843 nog een reis door het wilde westen en legde daarmee de basis voor zijn laatste uitgave "Viviparous Quadrupeds of North America".

John James Audubon overleed in 1851 op 65-jarige leeftijd in New York.

Na zijn dood werd de National Audubon Society opgericht. Deze vereniging met meer dan een half miljoen leden is een van de belangrijkste natuurbeschermingsorganisaties in de Verenigde Staten.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.