kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John KeatsJohn Keats, detail van een postuum gemaakt portret door Joseph Severn

John Keats "Ode on Melancholy"


Engels dichter uit de romantiek, geboren 31 oktober 1795 in Londen - overleden 23 februari 1821 in Rome.

Keats verloor op zeer jonge leeftijd zijn beide ouders. Zijn vader overleed ten gevolge van een ongeluk toen John 8 jaar oud was. Zijn moeder hertrouwde spoedig, maar verliet haar man ook weer na korte tijd. Het gezin ging toen bij zijn grootmoeder wonen. In die periode kreeg Keats op school interesse voor de literatuur. In 1810 overleed zijn moeder aan tuberculose. Keats was toen 14 jaar oud.

Hij verliet school en begon aan een praktische medische opleiding. In 1814 stopte hij hiermee na een ruzie met zijn leermeester en zette zijn studie voort in een plaatselijk ziekenhuis. Zijn belangstelling voor poëzie werd in die tijd steeds groter.

Keats begon poëzie te schrijven. Dit vroege werk stond onder invloed van John Milton en Edmund Spenser en ook van zijn tijdgenoot William Wordsworth.
Zijn eerste grote werk was geïnspireerd op Spenser en heette dan ook 'Imitation of Spenser' (1816).

Keats eerste bundel draagt de titel 'Poems' en dateert van 1817.

Hij trok naar het eiland Wight waar hij in de periode 1818-1819 de zorg kreeg over zijn broer Thomas (Tom) die aan tuberculose leed.

Hij voltooide zijn epische gedicht Endymion en ging daarna met zijn vriend Charles Brown op een trektocht door het Lake District, Schotland en Ierland. Hij genoot van de reis, maar de longziekte openbaarde zich daar ook bij hem. In het najaar verergerde de toestand van zijn broer. John verpleegde hem tot zijn dood in 1818. Hij werd ook hopeloos verliefd op Fanny Brawne, maar de liefde was een kwelling voor hem. Hij was arm en ziek, en zou de vrouw van zijn dromen nooit trouwen.

Ondanks alle tegenslag en slechte kritieken werden de jaren 1818 en 1819 toch een zeer vruchtbare periode, waarin hij het ene na het andere meesterwerk schreef in de vorm van odes, sonnetten en fragmenten, waaronder Ode to Psyche, Ode on a Grecian Urn en Ode to a Nightingale.

In 1820 ging zijn gezondheid verder achteruit. Op aanraden van zijn artsen verliet hij Engeland en vertrok met zijn vriend Joseph Severn - op uitnodiging van de dichter Shelley - naar Italië. Hij stierf daar op 23 februari 1821 en werd begraven in Rome. De tekst op zijn grafsteen was: "Hier ligt iemand wiens naam geschreven was in water".

Keats heeft tijdens zijn korte leven vele brieven geschreven waarin hij zijn visie op het dichterschap uiteenzette. Deze brieven worden tot de mooiste uit de Engelse literatuur gerekend.

Websites: boeken.vpro.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.