kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John McGahern

John McGahern (1934-2006)De Ierse schrijver John McGahern is donderdag 30 maart 2006 op eenenzeventigjarige leeftijd overleden na een lang ziekbed. McGahern schreef zowel romans als korte verhalen, vaak kronieken over het leven op het platteland.

Tot zijn bekendste werken behoren The Barracks (1963), The Leavetaking (1974), The Pornographer (1979) en That They May Face The Rising Sun uit 2002.

Het boek The Dark (1965) van John McGahern leidde destijds tot een rel omdat het werk in Ierland werd verboden wegens te seksueel getinte passages. McGahern verliet Ierland tijdelijk om in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten te doceren op universiteiten.

McGahern gaf les op universiteiten in de VS, Canada, Engeland en Ierland. In 1991 ontving hij een eredoctoraat van Trinity College Dublin. Sommige van zijn werken zijn vertaald in het Japans en andere talen.

McGahern was lid van de Irish Arts honorary organization Aosdána en won vele awards, waaronder de Irish-American Foundation Award, de Chevalier des Arts et des Lettres, en de Prix Etranger Ecureuil.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.