kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John O'HaraJohn (Henry) O'Hara was een Amerikaans schrijver geboren in Pottsville, Pennsylvania op 31 januari 1905, overleden Princeton New Jersey 11 april 1970.

John O'Hara werd in zijn tijd gezien als een getalenteerde doch controversiƫle schrijver, van zowel romans als korte verhalen. Zijn vroege kinderjaren bracht hij door in Pennsylvania, totdat zijn ouders hem naar de Niagara Preparatory School in Niagara Falls, New York stuurden. Hij voltooide zijn school in 1924.

O'Hara was de zoon van een welvarende dokter, maar zijn vader overleed toen hij 19 was waarop de familie in armoede verviel en O'Hara niet naar College kon. Tot 1926 werkte hij voor verschillende kranten in Pennsylvania en had hij verschillende andere baantjes zoals metaalbewerker en gasmeteropnemer. De rest van de twintiger jaren reisde hij door het land en vestigde zich uiteindelijk in New York City en kreeg een baan bij de Hollywood columnist Heywood Broun. Hij werkte als filmcriticus en onder de naam Franey Delaney als radio commentator.
In 1928 publiceerde O'Hara zijn eerste korte verhaal in het tijdschrift de New Yorker, waarvoor hij uiteindelijk meer dan 200 verhalen schreef en waar hij veel succes mee had. Veel van deze verhalen (en zijn latere romans) speelden zich af in Gibbsville, Pennsylvania een verzonnen versie van Pottsville.

Hij was redacteur bij een krant in Pittsburgh totdat hij persagent werd voor Warner Brothers in Hollywood, evenals scenarioschrijver (1934-45).
In 1934 publiceerde O'Hara zijn eerste roman getiteld Appointment in Samarra. Deze roman werd een groot succes evenals zijn tweede roman Butterfield 8 (1935). Zijn naam als romanschrijver was gevestigd. In 1940 werd met de hulp van Richard Rodgers en Lorenz Hart zijn roman Pal Joey tot een musical omgezet. De eerste voorsteling was geen succes, maar een volgende voorstelling in 1952 werd een enorm succes.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd O'Hara correspondent in de Pacific. Na de oorlog concentreerde O'Hara zich op het schrijven van filmscenario's. Hij schreef mee aan On Our Merry Way.

De jaren vijftig en zestig brachten O'Hara meer succes als romanschrijver, hij schreef de romans A Rage To Live, From a Terrace en Ten North Frederick, welke hem de National Book Award opleverde in 1955.

O'Hara vestigde zich later in Princeton, New Jersey. O'Hara was een scherp waarnemer van de maatschappelijke gewoonten en bezetenheden, hij schreef onderhoudende romans over de sexuele prestaties en de worstelingen van de hoge middenklasse, maar kreeg nooit het kritische respect waar hij zo naar verlangde. Op 11 april 1970 stierf O'Hara.

Toen Appointment in Samarra in 1934 uitkwam, werd het in brede kringen gewaardeerd, maar ook bekritiseerd vanwege zijn vrijmoedige behandeling van sex. Het boek graaft in de maatschappelijke levens van de hogere midden klasse in de verzonnen stad Gibbsville, Pennsylvania. De hoofdfiguur in de roman, Julian English, heeft een goede baan. Tijdens een kerstfeestje raakt hij in de problemen wanneer hij stomdronken wordt en drank in het gezicht van zijn baas gooit. De ontwikkeling van de karakters door middel van hun dialoog laat zien waarom men O'Hara een van beste verhalenvertellers van zijn tijd vindt.

In Butterfield 8 (1935) speelt het verhaal zich af rond de dood van Starr Faithful en het onderzoek rondom haar dood. O'Hara heeft succes verkregen met zijn satire over de hoge midden klasse. Dit boek werd verfilmd met Elizabeth Taylor in de hoofdrol.

romans: 1934 Appointment in Samarra; 1935 Butterfield 8; 1938 Hope of Heaven; 1940 Pal Joey; 1949 A Rage To Live; 1955 Ten North Frederick; 1959 From the Terrace; 1960 The Big Laugh; 1960 Sermons and Soda Water; 1965 The Lockwood Concern.
verhalen: 1935 The Doctor's Son; 1939 Files on Parade; 1945 Pipe Night; 1947 Hellbox; 1961 Assembly; 1962 The Cape Cod Lighter; 1964 The Horse Knows The Way; 1967 Waiting for Winter.
toneelstukken: 1961 Five Plays (The Farmers Hotel, The Searching Sun, The Champagne Pool, Veronique, The Way It Was).
scenario's: 1940 He Married His Wife; 1942 Moontide.

websites: www.ncteamericancollection.org, www.biblio.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.