kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Steinbeck

Amerikaans dichter en schrijver, geboren 27 februari 1902 in Salinas, overleden 20 december 1968 in New York.

Steinbeck was de zoon van de eigenaar van een molen en een lerares. Hij groeide op in Salinastal in Californië. Hij studeerde literatuur en zeebiologie en om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij intussen als seizoenarbeider in de landbouw.

Na een aantal vruchteloze pogingen om zich als journalist te vestigen, kwam in 1932 de doorbraak als schrijver met de roman "The long Valley". Daarin tekent hij op een kunstzinnige manier het contrast tussen de schoonheid van het landschap in Californië en de sociale ellende van de landelijke bevolking in de depressie van de jaren 30.

De romans en verhalen die volgen ("Tortilla Flat", 1935; "Of Mice and Men", 1937; "The Grapes of Wrath", 1939), waarin ook de sociale problemen van de mensen op het land aan bod komen, maakten van Steinbeck een van de meest gelezen auteurs van de jaren 30.

Vanaf 1943 leefde hij in New York. Hij nam als oorlogscorrespondent deel aan de bevrijding van Europa van het Hitlernazisme (nationaalsocialisme) en ondernam na 1945 talrijke reizen over de hele wereld. Ook met zijn latere romans ("East of Eden", 1952, "Travels with Charly", 1962), die thematisch op zijn vroeger werk aansluiten, had Steinbeck bij critici en publiek veel succes. In 1962 kreeg hij de Literatuurnobelprijs voor zijn gehele werk.

Verdere werken: "The Moon is Down" (roman, 1943), "Cannery Row" (roman, 1945), "The Winter of Our Discontent" (roman, 1961).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.