kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jonathan Littell

Littell is de zoon van de journalist, Midden-Oostenspecialist en misdaad- en spionageauteur Robert Littell.
Jonathan Littell heeft een Franse moeder en bracht een groot deel van zijn jeugd door in Frankrijk, waar hij eindexamen deed. Hij studeerde Franse literatuur aan de universiteit van Yale in de VS. Al op zijn 22ste vertaalde hij werken van romanciers als Markies de Sade en Jean Genet.
Na zijn studie werkte hij voor een humanitaire organisatie die de honger bestrijdt, in onder meer Afrika, China en Afghanistan. Ook bracht zijn werk hem in oorlogstijden in Sarajevo, Grozny en Rwanda.
Littell, afkomstig uit een familie van Pools-joodse origine, met een Belgische vrouw gehuwd, heeft al twee keer de Franse nationaliteit aangevraagd, die hem tot dusver op bureaucratische gronden is geweigerd.

Les Bienveillantes, (De welwillenden), de fictieve memoires van nazibeul Max Aue, vertelt het gruwelijke verhaal van een Duitse SS-officier tussen 1941 en 1944 in Berlijn en aan het oostfront.
Zestig jaar na de feiten vertelt Maximilien Aue over zijn carrière bij de Waffen SS, zijn functie als inspecteur van de Sicherheitsdienst aan het Oostfront, zijn taak als beul. De Hauptsturmführer van weleer beschrijft onder meer de slag bij Stalingrad en het offensief op Berlijn. Hij vertelt hoe slachtoffers gefolterd worden, gevangenen verhangen worden, lijken in de modder en vrieskou ontbinden. Zijn zin voor detail is treffend, de scherpte van zijn observatie weerzinwekkend.
Max Aue, een Duitse gerechtsdokter die Sofocles, Plato, Flaubert, Kant en Hegel gelezen heeft, en zich als zoon van een Duitse vader en een Franse moeder op te werken in het naoorlogse Noord-Frankrijk als directeur van een textielfabriek toont hierin geen enkele spijt over zijn deelname aan de jodenvernietiging. Hij maakt de op het eerste gezicht koele, onbewogen balans op van zijn leven, en de allesbepalende rol daarin van de Tweede Wereldoorlog. Hij lijkt niet fanatiek, maar blijft overtuigd van de 'zaak', getuige het feit dat hij nog steeds betrokken is bij extreem-rechtse bewegingen. ook lijdt hij onder een latente homoseksualiteit.

Aanleiding voor zijn roman was een foto, waarop een Russische verzetsheldin bloot in de sneeuw ligt, nadat zij door Duitsers is opgehangen. Gefascineerd door dat beeld deed Littell vanaf 2001 twee jaar lang onderzoek, waarin hij meer dan tweehonderd boeken over met name het Oostfront las en met de laatste overlevenden sprak. Hij komt in alle grote bibliotheken en archieven van Rusland, Oekraïne en Polen terecht, bekijkt keer op keer Shoah van Claude Lanzmann en verslindt Ian Kershaws Hitlerbiografie. Zijn roman, doorspekt met historische details, schreef hij vervolgens in vier maanden.

Littell schreef zijn debuutroman in het Frans, als eerbetoon aan zijn favoriete schrijvers, Stendhal en Flaubert. Critici roemen de minutieuze werkwijze van Littell, weer andere critici verwijten de auteur een fascinatie voor zijn hoofdpersoon. Het boek werd een bestseller en komt in diverse talen uit, zelf vertaalt hij het naar het Engels. Littell zegt vooral benieuwd te zijn naar de ontvangst in Duitsland. De Arbeiderspers gaat het boek in een Nederlandse vertaling uitbrengen.

2006: De Grand Prix du roman van de Académie Française, de waakhond van de Franse taal, is dit jaar toegekend aan Jonathan Littell voor zijn in het Frans geschreven debuutroman "Les bienveillantes". Ze hadden sinds lange tijd niet meer zo'n ambitieus debuut onder ogen gekregen.

6-11-2006: Jonathan Littell heeft voor zijn debuutroman Les bienveillantes de Prix Goncourt gewonnen, de belangrijkste prijs in de Franstalige literatuur.
De jury noemt het boek een 'enorm, dramatisch fresco, erinhakkend en waar, helaas'. Littell is erin geslaagd 'een zeer knappe roman' te schrijven over een 'enorme historische gebeurtenis', aldus juryvoorzitter Edmonde Charles-Roux.
De 38-jarige Littell schuwt de publiciteit en was op het moment dat de winnaar bekend werd gemaakt niet in Parijs, maar in Barcelona, waar hij woont.

Zie ook: www.demorgen.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 628.