kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jonathan Safran FoerJoods-Amerikaanse schrijver (Washington D.C., 1977). Hij woont in Brooklyn, New York en is getrouwd met de schrijfster Nicole Krauss.

Jonathan Safran Foer studeerde filosofie aan Princeton.

Zijn verhalen zijn gepubliceerd in de Paris Review en de New Yorker.

Hij redigeerde in 2001 A Convergence of Birds: Original Fiction and Poetry Inspired by the Work of Joseph Cornell, een bundeling verhalen geschreven naar aanleiding van de doosjes van Joseph Cornell. De bloemlezing is een collectie kleurplaten van dioramische werken die elk een samenhangend verhaal of gedicht introduceren. Het boek bevat bijdragen van onder andere Rick Moody, Joyce Carol Oates, Siri Hustvedt, Robert Pinsky en Lydia Davis.
Everything is Illuminated (Alles is verlicht), 2002
Zijn eerste roman verscheen al snel in de internationale bestsellerslijsten en won verschillende literaire prijzen, waaronder de National Jewish Book Award en de Guardian First Book Award. Een eerdere versie van het boek ("The Very Rigid Search", The New Yorker, June 18, 2001) werd verfilmd door Liv Scheiber in 2005.
Het boek beschrijft een hopeloze zoektocht naar de wortels van de grootvader van de schrijver. Met op zak een vage foto gaat de jonge joodse Amerikaan in de Oekrani├ź op zoek naar het verhaal achter de dood van zijn grootvader. Vergezeld door de Oekra├»ense Alex en diens grootvader - die optreden als gids en vertaler - tracht hij de waarheid te achterhalen. Jonathan is welopgevoed, vegetarisch en keurig gekleed, zijn gidsen vormen echter het tegenbeeld. Op de achterbank van de auto, waarmee ze de Oekraine doorkruisen, wordt Jonathan onderkwijld door Sammy Davis Junior Junior - de hond van zijn gidsen. Met z'n vieren gaan ze op zoek naar Trachimbrod; het dorp waar zijn grootvader destijds woonde, en naar Augustine; de vrouw waarvan Jonathan vermoedt dat zij ooit zijn grootvader van de nazi's heeft gered. Ondertussen wordt de geschiedenis van de Joodse nederzetting beschreven; in gebrekkig Engels door Alex, in de brieven van Jonathan aan Alex en in Jonathan's eigen versie van de geschiedschrijving; namelijk in voornamelijk hilarische anekdoten.
Het verhaal is tegelijkertijd uiterst komisch en diep-tragisch. Vanuit verschillende perspectieven wordt een geraffineerd en intrigerend verhaal verteld, waarin verleden en heden langzaam naar elkaar toe groeien en een fascinerende mythe (of waarheid) ontstaat.Extremely Loud and Incredibly Close (Extreem luid & ongelooflijk dichtbij), 2005
Foers tweede roman draait om de 9-jarige Oskar, die zijn vader verloor tijdens de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001.
De negenjarige Oskar Schell is uitvinder, sieradenontwerper, amateur-entomoloog, francofiel, slagwerker, verwoed schrijver van fanmail, pacifist, archeoloog van Central Park (NY), romanticus, Groot Ontdekkingsreiziger, juwelier, shakespeareaans acteur, inconsequent verganist, verzamelaar van zeldzame munten en vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven. Zijn grootouders wisten te ontkomen aan het bombardement op Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de dood van zijn vader vindt hij in een vaas een sleutel met het opschrift 'Black'. Er vanuit gaande dat zijn vader hem een boodschap wilde nalaten, gaat hij in New York op zoek...

Websites: www.jonathansafranfoer.com, www.jonathansafranfoer.nl, boeken.vpro.nl, www.the-ledge.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.