kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jose de Echegaray

José Echegaray Y Eizaguirre

Spaans wiskundige, ingenieur, minister, econoom en toneelschrijver van Baskische afkomst, geboren 19 april 1832 in Madrid - overleden 16 september 1916 aldaar.

José Echegaray y Eizaguirre kreeg in 1904 de Nobelprijs voor literatuur "In recognition of the numerous and brilliant compositions which, in an individual and original manner, have revived the great traditions of the Spanish drama".

Hoewel José Echegaray vooral faam verwierf dankzij zijn theaterstukken was hij ook bekend om zijn kennis van wiskunde en ingenieurswetenschap en om zijn leven als politicus. Hij was docent wiskundige fysica aan de Universiteit van Madrid en bracht nieuwe theorieën voor het eerst naar Spanje, zoals de theorie van Galois of van de eliptische functies, in beroemde lessen in het Ateneo van Madrid. Voor zijn verdienstelijke wetenschappelijke bijdragen, en nog meer door zijn rol als verspreider ervan, riep de Academia de Ciencias Exactas in 1907 een prijs in het leven die zijn naam draagt.

Ideologische posities
Gedurende de eerste republiek was hij ook gedeputeerde, minister van openbare werken en financiën. Hij creëerde de huidige Banco de España en was medeoprichter van de Partido Republicano Progresista. Hij bewoog zich altijd binnen de liberale ideologie.

In 1873 week hij om politieke redenen uit naar Parijs; daar schreef hij zijn eerste toneelstuk: El libro talonario, dat dadelijk bij opvoering in Madrid in 1874 een groot succes werd.

Literaire carriere
Zijn literaire roeping kwam niet alleen erg laat in zijn leven (zijn eerst , El libro talonario, viert hij op tweeënveertigjarig leeftijd), zijn thematische en esthetische neigingen waren zeer ouderwets. Hij was een productieve auteur (hij schreef meer dan zestig werken, zowel in proza als in versvorm) die in zijn meeste werken een hoogdraverige, of -om het in minder negatieve bewoordingen te zeggen- neoromantische of laatromantische toon aan de dag legde. Deze toon karakteriseert zijn werk, waar vooral historische stukken in overvloed voorkomen, die aansluiten bij het oude Spaanse theater, zoals de gekwetste eer, zelfmoord door liefde of overspel. Toch moeten we niet vergeten dat hij ook satirische werken heeft geschreven (voor het grootste deel costumbristisch).
Dit scherpe oordeel belet niet dat José Echegaray de bekendste auteur was in de laatste twintig jaar van de negentiende eeuw, de grote toneelfiguur van de burgerij en de conservatieven van die tijd die niets liever zagen dan thema's zoals eergevoel en zich lieten meeslepen door de spectacularair effecten en de pathetiek. In het begin van de twintigste eeuw werd hij verdrongen door Javier Benavente, wiens belangrijkste verdienste was dat hij tenminste echte conversaties en argumenten van de toenmalige burgerij gebruikte. ( Nobelprijs Literatuur, die hij moest delen met de provencaalse dichter Fréderic Mistral. Het toekennen van de prijs werd in de officiële geledingen erg gevierd maar werd zwaar bekritiseerd door de zwaargewichten van de Generatie van 98 en van het Modernisme, waaronder Unamuno, Rubén Darío, Azorín, Baroja, Valle-Inclán, Maeztu, Jacinto Grau en de broers Machado.

Werken:
Echegaray schreef meer dan 60 toneelstukken, zowel over historische als eigentijdse onderwerpen, in hoogdravende stijl en sentimenteel, maar ze waren in zijn tijd zeer geliefd:
La esposa del vengador (1874); O locura o santidad (1877); En el seno de la muerte (1879); El gran Galeoto (1881); Mariana (1892); El hijo de Don Juan (1892); Mancha que limpia (1895); El loco Dios (1900); Recuerdos (1917; autobiogr.).
UITG: Obras dramáticas (9 dln., 1874-1898); Teatro escogido (1959).

Websites: www.ned.univie.ac.at


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.