kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joseph Conrad

Pseudoniem van Teodor Jozef Konrad Korzeniewski (geb. 3.12.1857 in Mohilov - gest. 3.7.1924 in Bishopsbourne), Engels schrijver van Poolse afkomst.

Leven
Conrad groeide op in de Oekraïne als zoon van Poolse ouders. Hij werd eerst met zijn familie naar Siberië verbannen vanwege de tegen de tsaar gerichte activiteiten van zijn vader. Toen hij achttien was, trad hij in dienst van de Franse marine. Na drie jaar ging hij in 1878 over naar Engelse schepen en bracht het in de zestien dienstjaren tot kapitein in de Engelse handelsvloot.

Werk
Nadat hij de zeevaart in 1895 had opgegeven, hield hij zich alleen nog bezig met schrijven. De romans en verhalen die in deze periode ontstonden, behoren tegenwoordig tot de vaste canon van de wereldliteratuur. Meestal spelen ze op exotische plaatsen ('Almayer's folly', 1895) of gaan ze over avonturen op zee ('The nigger of the narcissus', 1897; 'Lord Jim', 1900). Ze schilderen, met een fijn gevoel voor het psychologische, het lot van buitenstaanders en van mensen die gestrand zijn, die de terugkeer in de burgerlijke maatschappij onmogelijk gemaakt wordt, door het onverbiddelijke noodlot.

Zijn vertelling 'Heart of darkness' (1902), een donkere kritiek op het kolonialisme, diende Francis Ford Coppola tot voorbeeld voor de film 'Apocalypse Now' (1976-1979), die zich kritisch bezighoudt met de verwarring en misdaden van de door de Amerikanen gevoerde oorlog in Vietnam.

Andere werken van conrad zijn de romans 'Nostromo' (1904), 'Chance' (1913) en 'Victory' (1915) en het verhaal 'An outpost of progress' (1898).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.