kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joyce Roodnat

Auteur en journaliste (1955),

Roodnat werkt sinds 1980 voor NRC Handelsblad. Aanvankelijk schreef ze in het Cultureel Supplement van K.L. Poll vooral over haar oude liefde, de film, maar al snel verbreedde haar werkterrein zich naar de andere kunsten en de kunst- en cultuurpolitiek. In 1995 werd ze chef van de CS-bijlage, die elke vrijdag verschijnt. Roodnat: 'Het CS mag wild zijn. Verbazen. Ergeren. En dus ook elitair zijn. Als het maar om een mooi stuk gaat, 't liefst persoonlijk en sfeervol. Dan hoeft er niet eens een aanleiding voor te zijn, een prijs, of een jubileum. Dan is het stuk zelf de aanleiding.'

Voor 'Leven &tcetera' (NRC op zaterdag) beschrijft ze in de populaire rubriek 'Aan de Wandel', trektochten te voet in Nederland en de rest van de wereld. In 2004 werden honderd van deze wandelingen gebundeld. Onlangs verscheen een tweede bundel 'Verder wandelen door Nederland en de rest van de wereld'.

't Is zo weer nacht
Joyce Roodnat debuteerde in 2002 met de roman 't Is zo weer nacht waarvoor ze zowel de Geertjan Lubberhuizenprijs als de Debutantenprijs ontving; bovendien haalde het boek de longlist van de Libris Literatuurprijs.
Het verhaal over een fluitist in het orkest in een Rotterdamse bioscoop in de jaren twintig/dertig wordt in deze roman telkens onderbroken door kleiner gedrukte passages. Daarin worden de zuinige overwegingen van de verwanten tijdens de crematie van dezelfde fluitist - vele decennia later, na een leven vol neergang - verteld. Contrastrijker kan het eigenlijk niet. Het vroege leven was zo dynamisch. Sfeervolle beschrijvingen zijn er van het uitgaansleven (muziek en dans), liefdes, het reizen met eencircusorkest, het op zich genomen vaderschap in Lissabon, de terugkeer via Madrid en Parijs, en niet te vergeten de levenslange worsteling met het fluitconcert in D van Mozart. Het plot van deze debuutroman van de chef kunstredactie van de NRC (1955) is weinig verrassend. Veel te raden blijft er niet over; alles wordt nadrukkelijk verteld (overigens in een verzorgde stijl met dikwijls eigenzinnige woordkeus). Het zijn vooral de topografische beschrijvingen en de evocatie van de verdwenen wereld van het bioscooporkest en de vooroorlogse uitgaanswereld die de charme uitmaken van deze sfeervolle, eenvoudige roman. - (Biblion recensie, Redactie)

2004 - 100 x Aan de wandel (Met een voorwoord van Arnon Grunberg )
Joyce Roodnat, journaliste van NRC Handelsblad, doet elke zaterdag verslag van haar wandeltochten. Ze wandelt met 'man' en soms met 'dochter' of 'vriendin', 'de legendarische Anita', langs bestaande wandelroutes kriskras door Nederland. Maar ook, tijdens vakanties, in de Ligurische Alpen in Italië, Avalon te Newfoundland, het Zwarte Woud in Duitsland en verschillende plekken in België en Frankrijk. Zoals de vaste aanhef van haar rubriek luidt: 'Joyce Roodnat wandelt door Nederland en de rest van de wereld.'
Op deze manier is een voor Nederland unieke verzameling van wandelimpressies ontstaan, nu gebundeld in 100 x Aan de wandel. Anders dan de gebruikelijke wandelartikelen, waarin meestal uitvoerig wordt stilgestaan bij routebeschrijvingen en historische weetjes langs het pad, schrijft Joyce Roodnat haar frisse en kritische wandelimpressies met vaart. Saaie stukken in routes duidt ze steevast aan met de term 'wandelcorvee'. Uit de vele reacties die ze krijgt, blijkt dat veel lezers zich herkennen in haar lyrische landschapsbeschrijvingen, wandelervaringen en -emoties.

2005 Sterrenschot
In 2005 verscheen haar tweede roman Sterrenschot. Deze speelt zich af in de jaren dertig, vlak na de Beurskrach van 1929, en gaat over een briljante uit Rotterdam afkomstige natuurkundestudent met een grote wetenschappelijke toekomst. Hij neemt deel aan een expeditie naar Groenland. Op de poolcirkel ontdekt hij wat het betekent om te leven in een omgeving die negen maanden per jaar door de koude van de wereld is afgesloten. Hij maakt er kennis met de eskimo's, een volk dat tot aan het begin van de twintigste eeuw nog nauwelijks is aangeraakt door de westerse beschaving. Dankzij zijn veldwerk raakt Jaap gefascineerd door het noorderlicht, dat hem niet alleen wetenschappelijk obsedeert maar ook artistiek raakt. En hij ontmoet een jonge eskimovrouw die hem leert wat passie is en wat volwassen liefde.
'Inhoudelijk is deze roman, die in de verte doet denken aan 'Nooit meer slapen' van Hermans, zonder dat het dezelfde dwingende kracht heeft, opmerkelijk. De ruimte (daarbij het niets ontziende klimaat) en de tijd waarin de roman zich afspeelt zijn effectief gebruikt. De expeditieperikelen zijn treffend. De stijl stelt intussen enigszins teleur. In een waarschijnlijk opzettelijk naieve stijl, die soms doet denken aan die van een ouder jongensboek, krijgen de navrante gebeurtenissen vorm.' - (Biblion recensie, Jos Radstake)

2007 Een kwestie van lef - stijlgids voor vrouwen tussen de 40 en de 60+
En wie werden er dit jaar genomineerd voor een oscar? Helen Mirren, Judy Dench en Meryl Streep. Nu zelfs Hollywood de attractie inziet van vrouwen die de 40 gepasseerd zijn, is het hoog tijd voor een stijlboek voor vrouwen die ouder worden. Veel vrouwen van 40+, 50+ en 60+ worden alleen maar mooier en hun leven wordt steeds interessanter. Dat weten ze meestal zelf het beste, maar het blijft ingewikkeld om die wetenschap te koesteren in een wereld die traditioneel de niet-piepjonge vrouw wegzet als een zielig geval en de tegenvoorbeelden afdoet als uitzonderingen.
In Een kwestie van lef zet Joyce Roodnat de genoegens van het ouder worden op een rij en beschrijft hoe elke vrouw daar haar voordeel mee kan doen. Een kwestie van lef geeft adviezen op het gebied van uiterlijk, levenshouding en mentaliteit. Daarnaast bevat het handige tips voor shoppen, kleding en make-up. De auteur onderzoekt de zegeningen en de hinderlagen van botox en collageen, maar vraagt zich bovenal af of een rimpel eigenlijk wel lelijk is. Ze ondergraaft de angst voor de overgang en stelt vast dat vrouwen op elke leeftijd nog aan seks doen en minnaars hebben. En in Een kwestie van lef wordt voor de laatste keer uitgelegd dat elke vrouw lak kan hebben aan de mening van uitgezakte mannen en zure vrouwen, of die nu jong zijn of oud.
Een kwestie van lef kwam tot stand op basis van gesprekken met deskundigen én ervaringsdeskundigen: een variëteit aan vrouwen van boven de veertig, vijftig en zestig, die onweerstaanbaar werden of bleven.

Websites: boeken.vpro.nl, www.uitgeverijcontact.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.