kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Juan Jose Millas

Juan José Millas

Spaanse auteur, geboren in 1946, woont in Madrid.

Juan José Millás schreef diverse bekroonde romans en verhalenbundels, waarvan er tot nu toe twee in het Nederlands zijn vertaald. Hij publiceert regelmatig in El País en andere Spaanse kranten en bladen.

J. Millás heeft sinds zijn bekroonde debuut in 1974 meerdere romans gepubliceerd, verspreid over verschillende genres (zoals het in 2002 verschenen Dos mujeres en Praga) en verhalenbundels (zoals Cuentos a la intemperie uit 1997). Speciale vermelding verdient de detective 'Papel mojado' (1983).

Elena's Eenzaamheid (La soledad era esto, 1990)
In Elena's eenzaamheid gaat een vrouw door het lezen van de dagboeken van haar overleden moeder zich steeds meer met haar identificeren.
Geld en een man, drank en hasj: het zijn de scherven van een leven dat ooit voortgestuwd werd door linkse idealen. Maar zelfs die scherven bieden Elena Rincon geen houvast wanneer zij begint te vermoeden dat haar man haar bedriegt. Een privé-detective moet hem volgen en verslag doen van zijn escapades. Tot zover lijkt het een gewone hedendaagse roman. De wending komt als blijkt dat Elena ook zich zelf door de detective laat volgen: de rapporten over haar eigen doen en laten worden tot een bewijs dat zijzelf bestaat. Als een Spaanse Paul Aster laat Millas dat bestaan herhalen in het leven van iemand die Elena hartgrondig haat: haar moeder. De dochter leest de paralellen in de nagelaten dagboeken en die lectuur leidt tot een onverwachte catharis.
Elena's eenzaamheid combineert een glashelder taalgebruik met een uitgekiende vorm waarin de verschillende vertellers duidelijk onderscheiden zijn. De beschrijving van Elena's leven is tevens een kroniek van onze tijd. (Biblion recensie, Drs. M.A. Vissers.)

Juan José Millas brak met de roman Elena's Eenzaamheid definitief door als een van de belangrijkste Spaanse schrijvers van nu. De roman werd bekroond met de prestigieuze Nadal Literatuurprijs 1990.

Overspel in 33 variaties (Cuentos de adulteros desorientados, 2005)
Verhalenbundel waarin overspel uit verschillende invalshoeken benaderd wordt. Zo zijn we getuige van een platonische relatie tussen forensen in dezelfde bus, leren we het fenomeen 'bigamist' kennen, maar zien we ook een man na zijn scheiding een verhouding beginnen met zijn ex.
In deze verhalen over overspel betekent ontrouw meer dan lust alleen: het is een roeping. Maar het overspel kent vele verwarrende situaties, dus de personages moeten flink hun best doen om hun geloof in het overspel niet te verliezen. Millás zet de lezer steeds op het verkeerde been met een verrassende wending aan het eind van ieder verhaal.
Een man pleegt overspel met zijn eigen vrouw. Een vrouw wordt de minnares van haar ex-man nadat hij met zijn minnares is getrouwd. Een overspelige man verwart het kerstcadeau voor zijn vrouw met dat voor zijn minnares. Een vrouw en een man gaan zich in de bus te buiten aan gepassioneerd maar platonisch overspel. Overspel als de basis van het huwelijk.
Het hier besproken werk leest als een fenomologie van de ontrouw: de plaatsen waar deze bedreven wordt, de voorwerpen van liefde, de uitvluchten, de verwikkelingen tot de crime passionel passeren in een lichtvoetig tempo de revue. Daarbij zetten onverwachte wendingen aan tot lezen. Het is verheugend dat al eerder in de media of in zijn boeken verschenen verhalen met dit thema nu gebundeld zijn. (Biblion recensie, Drs. Michael A. Vissers M.Ed.)
(zie voorpublicatie op een van de belangrijkste Spaanse literaire onderscheidingen. De prijs is 601.000 euro waard. Millas ontvangt de prijs voor zijn roman "El mundo", over de jeugdjaren van een jonge provinciaal die in Madrid belandt met zijn familie. Het boek is grotendeels autobiografisch. Zelf verhuisde hij toen hij zes jaar was van Valencia naar het volgens de auteur "koude en ongastvrije" Madrid. "Als je het leven van schrijvers bekijkt, is er altijd iets dat gebroken is", zei Millas. "Wij schrijven om te herstellen wat gebroken is."
De tweede plaats was voor de Venezolaanse televisiester en schrijver Boris Izaguirre voor het boek "Villa Diamante". Hij krijgt 150.000 euro. In totaal waren 496 werken geselecteerd.

Websites: achillevandenbranden.blogspot.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.