kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jules Deelder

Nederlandse dichter en schrijver, verder jazzdrummer, performer en 'acteur'. Eig. Justus Anton, ook wel De nachtburgemeester van Rotterdam genoemd.

Jules Deelder debuteerde met de dichtbundel Gloria satoria (1969), een jaar later gevolgd door Dag en nacht geopend. In zijn poëzie, die nauw verbonden is met de jazzmuziek en het levensgevoel van de 'beat generation', zijn allerlei gewone taalverschijnselen verwerkt (krantenberichten, gebruiksaanwijzingen, reclameteksten).

Deelders werk kenmerkt zich door korte zakelijke zinnetjes, doorspekt met Engelse woorden en uitdrukkingen afkomstig uit de wereld van de pop en de underground. Zijn interesse in de Beatnik-generatie van William Burroughs, Alan Ginsberg en Jack Kerouac is groot. De Tweede Wereldoorlog, het gebruik van geestverruimende middelen, de stad Rotterdam, de voetbalclub Sparta en de jaren dertig en veertig, de glorietijd van de jazz, zijn andere thema's die regelmatig terugkeren. Zijn handelsmerk zijn een stijlvol gangsterpak, strak achterovergekamd haar, een ziekenfondsbrilletje en een minuscuul sikje onder de onderlip.

Bron: biografie op Een van de heel weinige performers (= publiekdichters) in de Nederlandse poëzie. Achter een aansprekend mengsel van surrealisme, absurditeit en parodie gaat een verbeten gevecht schuil om in de moderne tijd niet de dupe te worden van talloze gruwelen.

Hoewel zijn werk, poëzie en proza en tv-programma's, het in de eerste plaats moet hebben van mondelinge overdracht, geven ook zijn teksten op schrift, alle gekenmerkt door de door hemzelf uitgevonden term neonrealisme, blijk van grote slagvaardigheid. Door zijn isoleringstechniek (het losmaken van citaten uit hun context) en nastreven van ready-mades is hij verwant aan de schrijvers van De Nieuwe Stijl (Vaandrager, Sleutelaar, Verhagen, Armando).

Zie ook: Zilveren CJP-prijs, 1986
Anna Blamanprijs, 1988
Johnny van Doornprijs 1999


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.