kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Julio Cortazar

Julio Cortázar

(geb. 26.8.1914 in Brussel - gest. 12.2.1984 in Parijs), Argentijns schrijver.
Cortázar is naast Gabriel Garcia marquez de belangrijkste schrijver binnen de Latijns-Amerikaanse-literatuur.

Leven
Cortázar, geboren in Brussel, opgegroeid in Buenos Aires, was aanvankelijk leraar en daarna docent Franse literatuur. Toen na W.O. II in Argentinië de neofascistische regering van Juan Perón aan de macht kwam, legde Cortázar uit protest zijn ambt neer en emigreerde hij naar Frankrijk. Hij werkte in Parijs als tolk voor de UNESCO. Daarnaast vertaalde hij talrijke werken van Europese schrijvers in het Spaans, o.a. van Daniel Defoe, Edgar Allan poe en André gide.

Werk
Het kernthema in Cortázars werk wordt gevormd door de gecompliceerde dialectiek van de huidige moderne wereld, waarbij steeds slechts één zijde van de weegschaal - realiteit of fantasie, denken of zijn, verstand of waanzin - te zwaar is.

Zo zoekt de held in Cortázars grootste roman 'Los premios, Rayuela' (1963), Horacio Oliviera, een in Parijs levende Argentijn die heen en weer geslingerd wordt tussen Europa en Latijns-Amerika, tussen een alledaags leven in Parijs en de metafysische speculaties in de 'Club der Schlange', vertwijfeld naar een gulden middenweg. Een synthese kan en wil de roman niet leveren, veeleer is het de lezer zelf die de zoektocht dient te aanvaarden. pas wanneer de lezer zijn starre denkwijzen opzij zet en de roman niet alleen van begin tot einde, pagina voor pagina doorneemt maar het boek op aanraden van de auteur ook kris-kras leest en zich daarmee op zijpaden waagt, zelfs op gevaar af ergens te blijven stagneren, erkent hij dat de weg de eindbestemming is.

Ook in andere romans en verhalen toont Cortázar, de bedenker van Cronopieën en Famen ('Historias de cronopios y de famas', 1962; Ned. vert. 'De mierenmoordenaar', 1967), fabelwezens die ons alledaagse leven heimelijk ordenen of door elkaar schudden, dat het slechts door de erkenning van de samenhang tussen fantasie en werkelijkheid lukt om andere oevers te bereiken, om een dag in 80 werelden door te brengen of om op reis van Parijs naar Marseille de tijd in de hand te hebben en op elke rustplek een ongehoorde ontdekking te doen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.