kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kalevala

Fins epos dat uit 50 zangen bestaat

De liederen waarop de Kalevala (spreek uit: Ká-levala) geïnspireerd is, zijn ongeveer 2.000 jaar geleden ontstaan en werden vanaf die tijd zingend doorgegeven. In de 19e eeuw verzamelde Elias Lönnrot deze volkspoëzie en publiceerde hij de Kalevala. Sinds deze uitgaven van Lönnrot heeft de Kalevala veel invloed gehad op de Finse kunst. Van muziekstukken tot schilderijen en van dansvoorstellingen tot stripverhalen: het verhaal van de Kalevala wordt op veel manieren uitgebeeld.

In de Kalevala komen veel thema's voor die ook te vinden zijn in vertellingen en legenden uit andere culturen: het ontstaan van de wereld, natuurverschijnselen, leven en dood, de godenwereld, enzovoort. De drie belangrijkste personages zijn de dichter Väinämöinen, de smid Ilmarinen (Tolkien heeft hem ook in Lord of the Rings gebruikt!) en de avonturier Lemminkäinen.

Alle drie wonen ze in het land van stamvader Kaleva en zoeken ze een bruid in het noordelijker gelegen Pohjola, ook wel het Noordland genoemd. Om hierin te slagen moeten ze verschillende opdrachten uitvoeren. Als gevolg van een van deze opdrachten doet Ilmarinen iets dat een belangrijke rol in het verhaal speelt: hij smeedt voor de heerseres van het Noordland de Sampo, een mysterieus object dat de bezitter voorspoed brengt. Tegen het eind van de Kalevala eisen de helden de helft van de Sampo terug. Als dit geweigerd wordt, breekt een helse strijd los tussen de drie mannen uit Kalevala en krijgers uit het Noordland, aangevoerd door de heks Louhi. Bij een gevecht op een boot breekt de Sampo in stukken en valt in zee. Brokstukken spoelen aan op de kusten van Kalevala en brengen alsnog welvaart.

Kalevala in de beeldende kunst
Vooral vanaf het eind van de 19e eeuw begon het epos de beeldende kunst te beïnvloeden. Met name de Finse schilder Akseli Gallen-Kallela was gefascineerd door de Kalevala en hij wordt als de grote meester van het genre gezien. Gallen-Kallela hield zich zijn hele leven bezig met het epos en ontwikkelde zo zijn eigen stijl.

Sommige mensen vinden het werk van Gallen-Kallela kitsch en anderen grootse kunst. Een ding is zeker, Gallen-Kallela heeft grote invloed gehad op de Finse kunst. Als je de verhalen van de Kalevala kent, gaan de schilderijen meer voor je betekenen en omgekeerd: de schilderijen brengen de verhalen tot leven.

Bron: www.rug.nl/ckvkcv/kalevala

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 601.