kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kathrine Taylor

Kressmann TaylorAmerikaans schrijfster (1903 Portland, Oregon - juli 1996).

Levensloop
Haar vader was van Duitse afkomst.
Na haar huwelijk in 1928 met de reclameman Eliott Taylor nam Katherine Kressmann diens familienaam aan.

Zij was destijds tekstschrijfster voor een Amerikaans reclamebureau. Kressmann Taylor had echter oook literaire ambities. In 1938 publiceerde ze het verhaal Adres onbekend (Address Unknown)(1938), waarin de verschrikkingen van het nationaal-socialisme in Duitsland worden verbeeld in de beschrijving van de teloorgang van een vriendschap tussen twee mannen.

Omdat dit verhaal volgens haar man en volgens de redactie van het tijdschrift Story 'te sterk' vonden 'om onder een vrouwennaam te verschijnen' nam ze de naam 'Kressmann Taylor' als schuilnaam aan. Ze zou dit pseudoniem de rest van haar leven blijven gebruiken.

Adres onbekend handelt over twee mannen die samen een kunsthandel hebben in het Californië van begin jaren dertig. Een van de twee is Duits en keert met zijn gezin terug naar zijn vaderland. Zijn Joodse vriend blijft achter in Californië en houdt er hun succesrijke kunstgalerie draaiende. Het verhaal wordt verteld in briefvorm. De Duitser raakt al snel onder de indruk van het nationaal-socialistische regime en wordt daarom steeds afhoudender voor contact met zijn voormalige Joodse vriend. Ze kunnen, vindt hij, maar beter stoppen met elkaar te schrijven. Op een gegeven moment kan Max niet anders dan nogmaals schrijven. Hij vraagt of Martin zich wil bekommeren om zijn zus die met een toneelgezelschap naar Berlijn is getrokken. Een tijdje later doet de zus, die ooit een intieme relatie met hem had, inderdaad een beroep op Martin. In plaats van haar te helpen stuurt hij haar een wisse dood in, zogenaamd om zijn gezin niet in gevaar te brengen.
De wraak van Max is ingenieus: met behulp van brieven weet hij zijn voormalige vriend in diskrediet te brengen. De laatste brief naar Duitsland komt retour: "Adres onbekend", waarmee de wraak volledig is.

Kressmann Taylor schreef Adres onbekend na een schokkende ervaring: ''Korte tijd voor de oorlog waren een paar ontwikkelde, intellectuele, Duitse vrienden van me naar Duitsland teruggekeerd. Toen ze een kort bezoek aan Californië brachten, ontmoetten ze op straat een oude, dierbare vriend, die Joods was. Ze zeiden geen woord tegen hem. Toen hij zijn armen uitstak om hen te omhelzen, keerden ze hem de rug toen. Hoe kon zoiets gebeuren? vroeg ik me af. Waardoor zijn ze zo volkomen veranderd?''
Kressmann begon alles over Hitler te lezen, ze ontdekte vreselijke dingen. Weinig Amerikanen waren zich daar van bewust, de meeste kon het niets schelen. Ze besloot te schrijven over wat de nazi's deden en het Amerikaanse publiek te laten zien wat er met echte, levende mensen gebeurt wanneer ze worden meegesleept door een perverse ideologie.

Adres onbekend van Kathrine Kressmann Taylor was bij publicatie in Story, een Amerikaanse maandblad, direct een groot succes. In 1944 werd het in Amerika verfilmd.

Na de oorlog raakte Kressmann Taylor enigszins in vergetelheid, hoewel ze bleef schrijven. In 1966 emigreerde ze naar Italië, waar ze zich vestigde in Florence en in 1967 trouwde ze daar met de beeldhouwer John Rood, wiens naam ze aannam; op haar grafsteen heet ze Mrs. John Rood.

In 1995 werd Kressmann Taylor herontdekt, toen uitgever Story Press Adres onbekend opnieuw als boek uitgaf, ter herinnering aan de vijftigjarige bevrijding van de concentratiekampen. Sindsdien werd het boek in twintig talen vertaald. Het verhaal werd bovendien omgewerkt voor het toneel en in vele landen, waaronder Israël en Nederland uitgevoerd. ( www.parool.nl/theater

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.