kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kees 't Hart

Geboren in 12-7-1944 in Den Haag
Doorliep zijn middelbareschooltijd in Nijmegen

1968-1972 Kees 't Hart studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Daarna was hij werkzaam in het onderwijs, eerst als docent, later als studentbegeleider in Purmerend.

Verhuisde in 1978 naar Leeuwarden waar hij voor een lerarenopleiding ging werken, en werkt daar sinds 1985 bij de Open Universiteit Nederland.

Schrijver en dichter Kees 't Hart debuteerde in 1988 met de prozabundel 'Vitrines'.

Land van genade (1989)
De neus van Pinokkio (1990)
Zwembad (1992)

Kees 't Hart is sinds 1994 redacteur van het tijdschrift De Revisor, waarin ook poëzie en literair en beschouwend proza van hem verscheen.

Blauw Curaçao (1996)
In 1997 ontving hij de Friese Pieter Jellespriis voor zijn roman 'Blue Curaçao' (1996).

Kinderen die leren lezen (1998)(gedichtenbundel)
De romancier en novellist Kees 't Hart heeft de laatste jaren in tijdschriften gedichten gepubliceerd, eerst korte, later langere, tenslotte twee zeer lange: De winkelstraat en De weg naar Camden. De winkelstraat plaatst het elzenkoning- motief, het wrange motief van de vader die zijn kind kwijtraakt aan de andere wereld, in een avondlijke provinciestad met saaie etalages en patatjes-oorlog; in De weg naar Camden berijdt een broederpaar de lelijkste weg van Amerika om tenslotte de loutering te bereiken van Walt Whitmans sterfhuis, het punt van waaruit in de vorige eeuw alle werelddelen en -zeeën benevens alle mensen met hun gevoelens werden omvademd in fascinerende poëzie. Fascinatie, ontroering en geestdrift: het zijn noemers waarop veel van 't Harts werk te brengen is; maar ook een droge, relativerende humor is niet van de lucht, zodat het enthousiasme nooit de kans krijgt in de keel te blijven steken.

Overlezen (1998)
De revue (1999)

In 1999 werd hij genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

In maart 2000 werd voor het eerst de Ida Gerhardt Poëzieprijs uitgereikt en wel aan 't Hart voor zijn dichtbundel 'Kinderen die leren lezen' (1998).

Het mooiste leven
Hij werd benaderd om voor het tijdschrift Hard Gras een speciaal nummer te schrijven over de voetbalclub SC Heerenveen. In het seizoen 2000/2001 trok hij intensief met de voetbalclub op. Hij verwerkte zijn ervaringen tot een boek dat in dagboekvorm verscheen in juni 2001 met de titel: Het mooiste leven. Een meeslepend boek dat het pure inzicht van de outsider biedt in het niet altijd gemakkelijk bestaan van voetbalprofs en trainers.

In 2000 werd 't Hart genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en won hij de Multatuliprijs 2000 voor zijn boek De Revue (1999).

In 2002 ontving hij voor de roman 'De revue' de Multatuliprijs .

Essaybundel De ziekte van de bewondering (2002)
In de essaybundel De ziekte van de bewondering schrijft de auteur over zijn bewondering voor schrijvers, pop- en filmsterren, filosofen, dichters en andere helden. Aan de orde komen o.a. Bob Dylan, Doris Day, Franciscus van Assisi, Herman Melville, Jacques Derrida en Samuel Beckett. De essays zijn te lezen als persoonlijke reportages van een luisteraar en kijker, een lezer en denker. Zo gelezen biedt de bundel een serie miniportretten van beroemde kunstenaars met boeiende anekdotes en kritieken. Maar de betekenis van de bundel reikt verder. De auteur kijkt niet alleen naar de bewonderden, maar tegelijk naar de bewonderaar, naar zichzelf. Waarom bewonder ik? Wat gebeurt er met mij als ik bewonder? Is bewondering misschien een soort ziekte? En hoe ziet mijn ziektebeeld en mijn ziektegeschiedenis eruit? Vanuit dat perspectief vormen deze essays een eerlijke en lichtvoetige pathografie van een ongeneeslijke, maar niet al te gevaarlijke afwijking.

Februari 2004 verschijnt zijn nieuwe roman 'Ter Navolging' welke werd genomineerd voor de AKO-prijs 2004.
Volgens de jury is het een 'uiterst vermakelijke briefroman' waarin verleden en heden botsen. 'Kees 't Hart weet de lezer tot het eind toe te amuseren en in spanning te houden, zonder dat hij de duistere facetten van het menselijk gedrag uit de weg gaat.'
De jonge onderzoeker Vincent Gorter ontdekt dat hij een nazaat is van [Betje Wolff en Aagje Deken]. Hij haalt, geholpen door zijn vriendin Mies, met wie hij vrolijk en wellustig correspondeert, steeds meer duistere praktijken boven tafel van deze achttiende eeuwse schrijfsters. Hij ontdekt dat ze pornografie schreven, betrokken waren bij aardappelsmokkel en deelnamen aan een orangistisch complot. Hij reist naar Friesland en Trévoux om zijn vermoedens met feiten te staven en stuit daar op nieuwe geheimen uit het verleden.
Kees 't Hart schreef een ambitieuze roman die een bloedige periode uit zowel de Nederlandse als de Franse geschiedenis tot leven brengt. Uiteraard ontbreekt in deze roman nergens zijn geestige en avontuurlijke blik op het menselijk reilen en zeilen. En [Betje Wolff en Aagje Deken]? Nooit zijn deze
allang bijgezette historische figuren zo indringend in beeld gebracht.


De Groene Amsterdammer en de Leeuwarder Courant. Ook werkt hij bij de Open Universiteit Nederland.

Websites:
VPRO Boeken
Niet lullen maar schrijven
radioreportage

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.