kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kees Visscher

Groninger schrijver en verhalenverteller, geboren in 1930 Kropswolde - overleden in 2007 in Veendam.

Kornelis Hendrik (Kees) Visscher wordt beschouwd als één van de belangrijkste Groningstalige schrijvers en alom gewaardeerd vanwege zijn bloemrijke verhaalstijl. Hij schreef in het Gronings en in het Nederlands en publiceerde zowel lichtvoetig als literair werk.

Met zijn humoristische voordrachten trok hij talloze malen de provincie in. Naast dit lichtvoetige werk, niet zelden met een ernstige ondertoon, heeft hij literaire verhalen geschreven. Zijn autobiografische herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, beleefd in Hoogezand, vormen daarbij regelmatig een bron van inspiratie, bijvoorbeeld in de uitgaven "Appels in t paark" en "Martha".

Biografie
Visscher werd in 1930 geboren in Kropswolde, groeide op in Hoogezand en woonde en werkte sinds 1970 in Veendam. Tot zijn pensionering was hij hoofd Sales Promotion bij AVEBE. Hij was de vader van cabaretier Bert Visscher en journalist Jos Visscher.

Zijn eerste verhaal - geschreven voor een cursus Kreatief Schrijven - werd in Avenue Literair gepubliceerd. Sinds 1983 publiceert Visscher in het Gronings.

Voor zijn boek "Appels in t paark" kreeg hij in 1986 de Literaire pries van de Stichting t Grunneger Bouk.

Luisteraars van Radio Noord kennen hem ondermeer van zijn wekelijkse rubriek 'Zo dag en deur' (1987 tot 1991).
Hij was medewerker van 'Krödde'. Als redacteur van "Toal en Taiken" schrijft hij eigen verhalen, recenseert hij nieuwe boeken en selecteert en beoordeelt hij werk van (aankomende) schrijvers in het Gronings.
Daarnaast publiceerde hij jaren lang in de Winschoter Courant, het Nieuwsblad van het Noorden, en het Ost-Friese blad 'Diesel'.

In 1994 verscheen de cd Zo dag en deur 1 voorgelezen uit eigen werk.

In 1997 verleende de Duitse stad Leer hem de vierjaarlijkse Wilhelmine Siefkes Preis.

Het laatste boek dat verscheen heet Oranjebitter (1999).

Kees Visscher is vrijdag 20 april 2007 op 77-jarige leeftijd in Veendam overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Een maand eerder kreeg hij nog de Wessel Gansfortprijs 2006 uitgereikt, de tweejaarlijkse cultuurprijs van de provincie Groningen. Deze werd tot twee keer toe uitgesteld vanwege ziekte van Kees. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 739.