kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kenneth Grahame

Engels schrijver, geboren 8 maart 1859, overleden 6 juli 1932.

Grahame werd geboren in Edinburgh, Schotland. Hij werd beroemd met het klassieke kinderboek De wind in de wilgen (The Wind in the Willows, 1908, met illustraties van Ernest Shepard.)

Grahame's moeder overleed toen hij vier jaar was en woonde bij zijn grootmoeder in Engeland omdat zijn aan alcohol verslaafde vader niet voor hen kon zorgen. Haar huis, met de grote tuin, vormde de inspiratiebron voor zin beroemde boek De wind in de wilgen, dat oorspronkelijk in 1908 verscheen en hem meteen beroemd maakte.

Hij bezocht St. Edward's School in Oxford maar kon zich geen universiteitsstudie veroorloven. Hij werkte bij de Bank of England, een kantoorbaan die hij verafschuwde, tot hij in 1907 vanwege gezondheidsproblemen met pensioen ging en het plattelandsleven kon gaan leiden dat hij altijd al had gewenst.

De wind in de wilgen groeide uit de verhaaltjes die hij iedere avond aan zijn enige zoon Alastair vertelde. Later kwamen daar nog de brieven bij die hij zijn zoon stuurde. Alastair pleegde twee dagen voor zijn twintigste verjaardag zelfmoord.
De wind in de wilgen gaat over vier dieren die een simpel en fijn bestaan leiden: ze genieten van de kleine dingen van het leven en de natuur. In de hoofdpersonen, de onzekere Mol, de patserige Pad, de ruwe maar goede Das en de betrouwbare Rat kunnen we allen iets van onszelf (of van onze buren) herkennen. Uit de licht poetische teksten spreekt de liefde van de auteur voor de natuur. Het boek werd in 1931 voorzien van illustraties van E.H. Shepard, ook bekend als illustrator van de verhalen over Winnie de Poeh van A.A. Milne

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.