kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kenzaburo-Oe

Kenzaburo Oë

Japanse schrijver, geboren 31 januari 1935 op het eiland Shikoku.

Oë Kenzaburo (In Japan is men gewoon eerst de familienaam en daarna de voornaam te noteren) kreeg in 1994 de nobelprijs voor de literatuur voor zijn 'verontrustende beeld van de hachelijke situatie waarin de mens zich bevindt'.

Kenzaburo Oë schreef o.a.: De dag dat de keizer hoffelijk mijn tranen droogt, De hoogmoedige doden, De knoppen breken, Het eigen lot en Voetballen in 1860. Hij behoort duidelijk tot de top van de huidige Japanse auteurs. Zijn verhalen zijn vaak een mengeling van droom en werkelijkheid in een vreemde absurde wereld.

Kenzaburo Oë beschouwt de schizofrenie van Japan (verscheurd tussen oude tradities en westerse moderniteit) als zijn belangrijkste thema. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak ging dit gepaard met militaristische scholing en de Japanse nederlaag bracht een enorme verandering. Plotsklaps werd democratie gedoceerd en dit beïnvloedde Oe zeer.

Kenzaburo ging studeren aan de universiteit van Tokio aan het Department of French Literature. Tijdens zijn studie begon hij te schrijven. Hij studeerde in 1959 af op Sartre en werd een politiek geëngageerd schrijver.

In 1957 debuteerde hij met de roman 'Bud-Nipping, Lamb Shooting' (De knoppen breken) waarin hij de stuurloosheid van de Japanse plattelandsjeugd na de verloren Tweede Wereldoorlog en de schaduw die de Amerikaanse bezetting werpt op het leven van jongeren in de stad beschreef.

Toen na de Tweede Wereldoorlog de Amerikaanse bezetters van de ene dag op de andere Japan wilden veranderen in een democratische natie (klinkt enigszins bekend anno 2004), liep dat minder vlot dan men het graag heeft voorgesteld. Weliswaar pleegden de Japanners geen terroristische aanslagen en woedde er geen burgeroorlog, maar met name de jeugd vroeg zich af wat die democratie eigenlijk inhield, vooral toen de Amerikanen onder invloed van de internationale situatie (Communistisch China, de Sovjet-Unie en de oorlog in Korea) al snel enkele democratische principes overboord gooiden.

Ook na zijn debuutroman publiceerde hij diverse verhalen en romans, waarin hij beladen onderwerpen, onder andere de politieke verhoudingen in Japan, niet uit de weg ging. Zo is zijn novelle Seventeen gebaseerd op de moord op de voorzitter van de socialistische partij door een zeventienjarig lid van een nationalistische groepering, die klaarkomt met visioenen van de keizer.

In 1963 werd zijn autistische zoon geboren en dit vormde een ommekeer in Oe's leven en werk. Zijn meest bekende roman "Het eigen lot" (Eng: A Personal Matter - Japans: Kojinteki na taiken) uit 1964 handelt over de langzame acceptatie van een gehandicapte zoon. Dit is een thema dat ook in zijn latere werk voorkomt.

Hoe reageert men op de geboorte van een abnormaal kind? Vogel, een zevenentwintigjarige jongeman met asociale neigingen, zocht tot nu toe, als zich moeilijkheden in zijn leven voordeden, zijn toevlucht in een zee van whisky. Nu krijgt hij te maken met een onmetelijk groot verdriet. Oë beschrijft de aarzeling, de vreugde en de depressie van de hoofdpersoon gedurende een paar weken. In de epiloog vertelt hij hoe Vogel de beslissing neemt om zijn ongelukkig geboren kind door operaties het leven te redden en het groot te brengen.

De hoogmoedige doden (1983)
In deze bundel zijn vijf van zijn opvallendste verhalen bijeengebracht, die in Japan maar ook in Nederland sterk de aandacht hebben getrokken.
Het titelverhaal was zijn literaire debuut, waarin de hedendaagse entourage van de pathologisch-anatomische afdeling van een academisch ziekenhuis wordt opgeroepen met de intensiteit van een Japans spookverhaal. De novelle (Een dier houden) vestigde de reputatie van Oë over de hele wereld: een tienjarige Japanse jongen wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog verraden door een boven zijn dorp neergeschoten negerpiloot. En in (De schapen met de blote billen); beschrijft Oë op indringende wijze de schaamte van een jongen die in een volle bus door dronken Amerikaanse G.I. wordt vernederd.

Volgens de nobelprijsjury van de literatuur van 1994 is Kenzaburo Oë iemand die met zijn poëtische kracht een een imaginaire wereld weet te scheppen. Dat kwam hem op de hoogste literaire onderscheiding ter wereld te staan.

Websites: Japanse literatuur

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 139.