kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kurt Vonnegut

Amerikaans schrijver en kunstenaar, geboren 11 november 1922 in Indianapolis, Indiana, overleden 11 april 2007.

Kurt Vonnegut werd vooral bekend met zijn boek 'Slaughterhouse Five' (1969) over het bombardement van Dresden -- een vernietigend bombardement dat Vonnegut zelf meemaakte als Amerikaans krijgsgevangene. Maar naast dit bekende boek schreef hij meesterlijke korte verhalen, of 'hazeslaapjes' zoals hij ze zelf ooit noemde. Hij debuteerde in 1952 met de roman de 'Player Piano' (1952).

Vonnegut schreef verder toneelstukken, essays en korte fictie maar werd vooral bekend om zijn romans die gerekend worden tot de klassieken van de tegencultuur van de jaren zestig en begin jaren zeventig. Naast Slaughterhouse-Five verwierf Vonnegut faam met boekens als Cat's Cradle, Breakfast of Champions en God Bless You, Mr. Rosewater.

Vonnegut studeerde aan Cornell university waar ook Thomas Pynchon studeerde.
Vonnegut illustreert zijn boeken zelf, met eenvoudige, vaak graffitti-achtige tekeningen, die soms doen denken aan het werk van Keith Haring, dan weer aan dat van Paul Klee.
Een centraal thema in zijn werk is de futiliteit van alle menselijke inspanningen. Vonnegut combineert een bedrieglijk eenvoudige schrijfstijl met zwarte humor.
Hij schrijft ook vaak onder zijn pseudoniem dat hij in zijn romans laat optreden en vertellen: Kilgore Trout. Dit zijn dan meestal absurde of sciencefictionverhalen.

Op 11 april 2007 overleed Vonnegut aan de gevolgen van ernstig hersenletsel. Hij liep dat op tijdens een val, enkele weken daarvoor. Zijn vrouw Jill Krementz maakte het overlijden bekend.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Kurt_Vonnegut.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.