kunstbus
Dit artikel is 17-03-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Leon de WinterJoods-Nederlandse schrijver, columnist en filmmaker, geboren 24 februari 1954 's-Hertogenbosch.

Website: Peeters (Vrij Nederland) werden ze regelmatig neergesabeld.

Biografie
Leon de Winter werd geboren in een Joods-orthodox gezin. Zijn moeder en vader hadden de Tweede Wereldoorlog overleefd en kregen na de oorlog op vier kinderen van wie Leon de tweede zoon was. Het ging zijn vader Moos de Winter, handelaar in lompen en metalen financieel voor de wind en het gezin bewoonde al snel een vrijstaande villa. Zijn vader stierf echter op 52-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Hij groeide op in Den Bosch en ging op zijn 20e naar de Filmacademiein Amsterdam, waar hij bevriend raakte met de latere producent René Seegers en de latere regisseur Jean van de Velde. Het drietal verliet in 1978 zonder diploma de Filmacademie en richtte de Eerste Amsterdamse Filmassociatie (EAF) op, die de televisiefilms Junkieverdriet en De (ver)wording van de jongere Dürer maakte.

De Winter was al tijdens zijn periode aan de Filmacademie gaan schrijven. Hij debuteerde in 1976 met de verhalenbundel Over de leegte in de wereld.

Voor zijn romandebuut De verwording van de jonge Durer (1978) ontving hij in 1979 de Reina Prinsen Geerligsprijs.

La place de la Bastille (1981; verfilmd in 1984 door Rudolf van den Berg)
Zoeken naar Eileen W (1981; verfilmd in 1987 door Rudolf van den Berg)

'In mijn eerste romans kwam geen jood voor'. 'Toen ik achtentwintig werd, dacht ik: Zo oud was mijn vader, toen de oorlog begon. Wat zou ik gedaan hebben? Wat zou ik geweten hebben? Wat zou ik gezien hebben? Hoe bang zou ik geweest zijn? Hoe zou ik overleefd hebben? Dat was een groot moment voor me, in 1982. Vervolgens heb ik vier jaar lang, tot Kaplan, geen letter geschreven.'

Halverwege de jaren tachtig ging de EAF uit elkaar. De Winter veranderde tezelfdertijd van imago en van uitgeverij en hij verliet zijn vriendin.

Kaplan (1986)
Bij De Bezige Bij verscheen in 1986 zijn roman Kaplan. De de met veel vaart en humor geschreven roman gaat over de schrijver Leo Kaplan die lijdt aan een writer's block en de onbedwingbare behoefte om vreemd te gaan. Het weerzien met een jeugdliefde roept niet alleen herinneringen wakker maar confronteert hem opnieuw met zijn joodse afkomst, die hij jarenlang heeft geprobeerd achter zich te laten.
De succesvolle schrijver Leo Kaplan is in afwachting van de erfenis van zijn vader: een week voor zijn negenendertigste verjaardag zal hij de miljoenen ontvangen die zijn vader, handelaar in schroot en afval, bij elkaar heeft verdiend. Maar eigenlijk wil Leo de erfenis niet. Hij wil schrijven. Hij wil liefhebben. Deze uitzonderlijke liefdesroman, die zich eveneens laat lezen als een spannende thriller, voert de lezer van Amsterdam naar Caïro, van ernst naar hilariteit.

Kaplan was een groot succes en bleek het eerste deel van een aantal romans die met elkaar gemeen hebben dat ze handelen over de zoektocht naar oorsprong, naar de joodse identiteit en bovendien op een andere, toegankelijker wijze geschreven zijn dan zijn eerdere werk.

Naar aanleiding van 'Kaplan' werd hij geïnterviewd door Jessica Durlacher die later zijn echtgenote zou worden. Uit dit huwelijk komen twee kinderen voort.

De Winter werd een bestsellerauteur in Nederland maar ook in het buitenland, met name in Duitsland waar hij een grote populariteit geniet.

Hoffman's honger
In 1990 verscheen de 'spionageroman' Hoffman's honger, die vele malen werd herdrukt en in 1993 verfilmd voor de VPRO door Leon de Winter zelf.
De diplomaat Felix Hoffman is een ongewone held, treurend om zijn gestorven kinderen, lijdend onder het verlies van de slaap en zoekend naar de waarheid van de filosoof Spinoza. Hoffman leest Spinoza in de nachten zonder slaap, zich daarbij volstoppend met resten van diners tot de ochtend aanbreekt.
Hoffman - laat in zijn leven benoemd tot ambassadeur te Praag - belandt in een wereld van geheimen en dubbelzinnigheden en ten slotte blijft hem niets anders over dan te vluchten.


De romans SuperTex (1991)
Na de dood van zijn vader leidt de zesendertigjarige Max Breslauer het succesvolle SuperTex-imperium, een winkelketen van goedkope confectiekleding. Max woont samen met een beeldschone vriendin, heeft een penthouse aan de Amstel en rijdt in een Porsche. Toch knaagt er iets. SuperTex is een roman over een man die zijn vroegere literaire en intellectuele aspiraties door een welvarend bestaan heeft laten ondersneeuwen.

De ruimte van Sokolov (1992)
In 1992 verscheen de eerste editie van De ruimte van Sokolov, een bijzonder spannende roman die zich afspeelt in het Midden-Oosten.

Toen De Winter in 1992 meedeed aan een reclamespotje voor Libris monteerde Propria Cures een beeldje uit het reclamefilmpje op een foto van een massagraf. Het blad meende dat De Winter zijn Joodse achtergrond exploiteerde. De Winter spande een kort geding aan. Propria Cures werd veroordeeld tot een schadevergoeding van tienduizend gulden en het plaatsen van een rectificatie.

Zionoco (1995)
Rabbijn Sol Mayer, leidsman van een grote New-Yorkse synagoge, wordt verliefd op een niet-joodse zangeres. Hij is getrouwd, maar de liefde is sterker dan de belofte zijn echtgenote te dienen. De liefde blijft niet geheim en berooft Sol van zijn huwelijk, synagoge, huis en salaris. Een reis naar de berg Zionoco in het Amazonegebied moet Sol de rust geven waarnaar hij uiteindelijk verlangt.

Boekenweekgeschenk Serenade (1995)
In Serenade brengt Leon de Winter de brandhaarden in Bosnië in verbinding met de Tweede Wereldoorlog, en stelt hij de buitengewoon actuele vraag hoe je op te stellen tegen het kwaad.

De hemel van Hollywood (1997)
Na een gevangenisstraf wegens fraude keert Tom Green terug naar Hollywood. Hij bezit honderdnegenentachtig dollar. De definitieve ondergang nadert. Met twee andere aan lager wal geraakte Amerikaanse acteurs lijkt hij erin te slagen de leegte van het bestaan voorgoed te vullen en nog één keer te schitteren: de prijs bestaat uit miljoenen, uit een kluis te stelen dollars, de inzet is hun leven.

De roman De hemel van Hollywood werd verfilmd met Rod Steiger, Burt Reynolds en Tom Berenger. Leon de Winter tekende voor het scenario en de produktie. Samen met Eric Pleskow was hij in 1994 het filmbedrijf Pleswin Entertainment Group begonnen, en het gezin De Winter verhuisde naar Hollywood. Na enige tijd keerde hij na ruzie met Delta Lloyd over de financiering van het bedrijf terug naar Nederland.

Vooral na 11 september 2001 ontwikkelde hij zich als publicist en talkshowgast. Hij publiceert sindsdien regelmatig opinieartikelen in het dagblad Trouw en in de tijdschriften Elsevier, Die Welt en Der Spiegel. In Elsevier heeft de Winter een wekelijkse column.

God's Gym (2002)
In 2002, in het jaar dat Leon de Winter 25 jaar schrijver was, verscheen de roman God's Gym, wederom een grote bestseller die door de critici buitengewoon gustig werd onthaald. De roman God's Gym werd in 2006 verfilmd door Rudolf van den Berg.
Op tweeëntwintig december van het jaar 2000 ziet Joop Koopman, een Nederlander die in Californië woont, na achttien jaar zijn Brabantse jeugdvriend Philip terug. Philip, Israëli geworden, werkt voor het Israëlische ministerie van Defensie en heeft niet alleen persoonlijke redenen om Joop op te zoeken. Op deze dag kruist ook Erroll Washington Joops pad. Erroll is de eigenaar van God's Gym, een sportschool in Venice, genoemd naar Errolls bijnaam God (van Godzilla). Op deze dag wordt Joops dochter Mirjam zeventien jaar oud. Ook op deze dag neemt Joops leven een dramatische wending. Joop Koopman moet zich vanaf dat moment laten meevoeren door zowel persoonlijke als politieke ontwikkelingen die hij heeft proberen te ontlopen maar die nu onontkoombaar zijn leven beheersen.

In 2005 werd bekend gemaakt dat hij de Buber-Rosenzweig-Medaille 2006 krijgt. De Duitse onderscheiding wordt hem uitgereikt voor zijn strijd tegen antisemitische en racistische tendensen in de politiek, samenleving en cultuur.

De Winter en zijn echtgenote Jessica Durlacher waren in het najaar van 2005 gastdocenten aan de Universiteit van Berkeley voor het vak Anne Frank and After over vertaalde Nederlandse literatuur en film over de holocaust. Hierover schreven beide auteurs columns in de Volkskrant.

Leon de Winter mag dan wel niet genomineerd zijn voor de shortlist van de Gouden Uil Literatuurprijs, zondag werd hij wel een onderscheiding rijker. De in Den Bosch geboren auteur kreeg de Schrijversprijs der Brabantse Letteren in het Chassé Theater in Breda voor zijn boek 'Het recht op terugkeer'. - papierenman.blogspot.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.