kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Levi Weemoedt

Nederlandse schrijver, dichter en leraar Nederlands, geboren 22 oktober 1948 (Geldrop (of) Vlaardingen).

Lévi Weemoedt, pseudoniem van Isaäck Jacobus van Wijk, is schrijver van tragi-komische korte verhalen en dito gedichten die veelal in en rondom Vlaardingen spelen. Ook was hij als medewerker verbonden aan het Algemeen Dagblad en publiceerde hij in Renaissance. Met Hans Dorrestijn trad hij jarenlang op met literair-muzikale programma's. Sinds 1992 woont hij in Assen.

Biografie
Na het voltooien van het gymnasium studeert Isaäck Nederlands aan de universiteit van Leiden. Tussen 1970 en 1984 is Isaäck leraar Nederlands aan de Protestants-Christelijke scholengemeenschap Westland-Zuid in Vlaardingen. Hij stopt hiermee omdat hij hierin onvoldoende voldoening vond. Enkele romans behandelen zijn periode van leraarschap in het voortgezet onderwijs.

In de jaren zeventig (1976 - 1979) werkt Isaäck mee aan het satirische Amsterdamse studentenblad Propria Cures.
Weemoedt debuteerde in 1977 met 'Geduldig lijden'. Deze en de daaropvolgende dichtbundels Geen bloemen (1978) en Zand erover (1982) bevatten poëzie waarin de melancholie overheerst. Na zijn verzamelbundel Van harte beterschap (1982) legde hij zich meer toe op proza.

In de jaren tachtig treedt Isaäck regelmatig op met Hans Dorrestijn.

Greep uit zijn werken:
Acte van verlating (1988; verhalen);
'In zijn verhalenbundel Acte van verlating schrijft Lévi Weemoedt op zijn best, zonder een woord teveel, niet opgelegd grappig en toch bij vlagen geestig over het ergste wat een mens kan overkomen: verlaten worden.'
'Weemoedt zet in twee, drie alinea's een straat, een persoon of een geschiedenis zo neer dat er niets meer aan te voegen valt. Ieder adjectief is raak, zonder een overbodig woord rijst het beeld van de bladzijden op.'
Lévi Weemoedt maakte naam met droefgeestige verzen en navrant proza, waar toch altijd om te lachen viel. In 'Acte van verlating' gaat hij voort op deze weg. Hij schetst in tien korte bij elkaar horende verhalen zijn relatie met zijn moeder, het gebrek aan contact en begrip en de verwijdering, en zijn relatie met zijn vrouw, hun moeilijke leefomstandigheden, het uit elkaar groeien en het afscheid. De romanfiguur die Weemoedt van zichzelf gemaakt heeft, leidt een droefgeestig leven, eenzaam, troosteloos en reddeloos verloren. De auteur redt zich echter prima. Hij schrijft beeldend, beknopt, indringend en geestig. Je weet niet of je huilen moet of lachen. Het moderne leven wordt bij Weemoedt meteen klassiek. Veel mensen zullen zich in dit boek herkennen en gemakkelijk met hun lot verzoend raken. (Biblion recensie, Cees van der Pluijm.)

Andere werken: Een treurige afdronk (1983; verhalen); Daar komt de bruid… Over trouwen en andere sprookjes (1985; verhalen); Weemoedt en vrede (1985; poëzie); De ziekte van Lodesteijn (1986; roman); Liedjes van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (1987; poëzie); De nadagen van Lodesteijn (1990; novelle); Halte tranendal (1991; verhalen); Ken uw klassieken (1992); Zondagskind (1996; verhalen).

Vanaf de dag dat ik mensen zag (2007)
Levi Weemoedt is een populaire dichter in het tragi-komische genre. Uit een negental eerdere bundels (gepubliceerd tussen 1977 en 1999) stelde hij nu zijn verzamelde gedichten samen, een keuze aangevuld met 40 nieuwe gedichten. Weemoedt is net als Hans Dorrestijn een meester in zelfbeklag en in de pose van mislukte, ongelukkige, lelijke, afgewezen en verstoten tobber. Vaak is dat geestig, soms is het te veel. Het latere werk van Weemoedt is puntiger, geestiger en korter dan het vroege. Als light-versedichter is Weemoedt, net als Dorrestijn, veruit de mindere van collega's als Kees Stip, Drs. P en Ivo de Wijs vanwege zijn vaak slordige gebruik van rijm en metrum. Toch kent deze verzamelbundel nogal wat sterke uitschieters, met briljante vondsten en geestige woordspelingen. Voor liefhebbers van humoristische poezie die niet malen om wat verstechnische nonchalance is het een heerlijke bundel.(Biblion recensie)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.