kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lewis CarrollEngels schrijver, geboren 27 januari 1832 in Daresbury, overleden 14 januari 1898 te Guildford.

Lewis Carroll, een pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson, was een Engels wiskundige en logicus maar is vooral bekend geworden door zijn kinderboeken. Hij studeerde cum laude af in de wiskunde aan Christ Church college, Oxford, in 1854. Later werd hij daar ook lector, tot 1881. Hij stierf op 14 januari 1898 in Guildford waar hij ook begraven werd.

. Alice's Adventures in Wonderland (1865) (Nederlands: Alice in Wonderland)
Zonder zich iets aan te trekken van alle vreemde dingen die ze meemaakt, stapt kleine, vrolijke Alice onbekommerd door een vreemd fantasieland vol pratende, theedrinkende en dansende, konijnen, katten en speelkaarten. De doldwaze avonturen van Alice boeien jong en oud tot op de dag van vandaag...
Lewis Carroll schreef De avonturen van Alice in Wonderland oorspronkelijk voor Alice Lidell, het dochtertje van de directeur van de school waar hij les gaf. Carroll was een van nature erg sombere man; alleen het contact met kinderen - wiens wereld hij beter begreep dan die van de volwassenen - hielp hem over z'n buien van neerslachtigheid heen. Carroll was nooit van plan om het verhaal uit te geven, maar een vriend was er zo enthousiast over dat hij zich liet overhalen om het manuscript naar een uitgever te sturen. Het boek was direct een groot succes, en nog steeds.

Dodgson was een wat neurotische, zonderlinge man die makkelijk met jonge meisjes omging en bevriend raakte. Hij kon goochelen en had altijd wat bij zich om kinderen die hij tegenkwam mee te vermaken. Omgang met volwassenen ging hem niet goed af. Tegenwoordig zou men hem als pedofiel hebben beschouwd, maar in die tijd werd daar niets kwalijks van gedacht. Zijn werk biedt naast een groot aantal logische en wiskundige grapjes (voor wie er oog voor heeft) een ongewone rijkdom aan mogelijke freudiaanse duidingen.
Hij was een niet onverdienstelijk amateurfotograaf en maakte foto's van (soms gedeeltelijk ontklede) kinderen, waarbij hij toestemming had van de ouders. Niettemin vond Alice's moeder het na een poos beter dat ze elkaar niet meer zagen. Hij onderhield met een aantal van deze vriendinnetjes een levendige correspondentie.

Andere bekende werken van Lewis Carroll zin:
. Through the Looking Glass (1872) (Nederlands: Door de spiegel)
. The Hunting of the Snark (1876) (Nederlands: De jacht op de trek (strok))
. De illustraties van Sir John Tenniel bij de boeken zijn ook wereldberoemd geworden.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Lewis_Carroll

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.