kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Louis Leroy

Louis Leroy 1812-1885

Frans journalist, kunstcriticus, toneelschrijver, schilder en graveur

Naar aanleiding van een van de tentoongestelde werken van Monet Impression soleil levant ('Impressie. Zonsopgang') introduceerde de criticus Louis Leroy de benaming 'impressionisten', welke naam door de schilders als geuzenaam overgenomen werd.
De titel van de recensie in de Franse krant Le Charivari gepubliceerd op 25 april 1874 was: "Exposition des Impressionnistes" (Expositie van de Impressionisten) en was satirisch bedoeld. Het artikel was in de vorm van een dialoog tussen twee sceptische toeschouwers van het werk.
De expositie werd gehouden in de salon van de fotograaf Nadar en georganiseerd door de Société anonyme des peintres, sculpteurs et graveurs (Anonieme vereniging van schilders, beeldhouwers en graveurs), bestaand uit Pissarro, Monet, Sisley, Degas, Renoir, Cézanne, Guillaumin en Berthe Morisot.

Louis Leroy, geboren in Parijs, begon een literaire carrière op twee vlakken. Hij was 30 jaar lang journalist en kunstcriticus voor verschillende kranten en wordt het best herinnerd als journalist voor de satirische Franse krant Le Charivari.

Verder was Leroy toneelschrijver en schreef hij onder meer: Le chemin retrouvé (1868), Les reflets (1871), Le Hashisch (1873), La Chute (1874) etc. Hij werkte samen met Eugène Labiche voor de twee stukken: Il est de la police (1872) en Brûlons Voltaire ! (1874).

Ook was Leroy landschapsschilder en maakte talrijke gravures om zijn artikelen te illustreren. Hij exposeerde regelmatig in de Salon tussen 1835 en 1861.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.