kunstbus
Dit artikel is 04-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Louis Paul Boon

Vlaamse schrijver en kunstschilder, geboren 15 maart 1912 in Aalst - overleden 10 oktober 1979 in Erembodegem.

Wanneer men Boon vroeg hoe hij ooit begonnen was met schrijven, vertelde hij immer laconiek hetzelfde: 'Dat is toch eenvoudig, je leest een boek van een Franse dokter (Louis-Ferdinand Céline, Voyage au bout de la nuit, G.G.) en De gebroeders Karamazow van Dostojewski en je bent vertrokken'. Toch heeft louis paul boon steeds van zichzelf geweten dat hij een niet onaardige dosis talent bezat. Hij was een begaafd 'dubbelkunstenaar'. Kunstschilder en schrijver en daarbij nog 'werkbeest'. Waar hij de tijd vandaan haalde om na de dagtaak nog zoveel prachtwerken bij elkaar te schrijven, is onverklaarbaar.

Levensloop
Lodewijk Paul Aalbrecht Boon is afkomstig uit een eenvoudig arbeidersgezin. Hij bezocht niet lang de school en ging als zestienjarige met vader Jef uit werken als pistoolschilder en als gevelschilder. 's Avonds en in het weekend volgde hij lessen aan de Aalsterse Academie voor Schone Kunsten, maar door geldgebrek kon ook dit niet blijven duren. Moeder stella hield een verfwinkeltje open om te helpen de eindjes aan elkaar te knopen.

In 1936 huwt Lodewijk Paul Aalbrecht Boon Jeanette Charlote De Wolf. Louis werkt voor zijn vader en later voor brouwerij Zeeberg. Jeanneke heeft een confectiezaakje. In 1939 wordt zoon Jo Clement Boon geboren.

In 1939 werd hij gemobiliseerd. Hij was gelegerd aan het Albertkanaal en werd in mei 1940 krijgsgevangen gemaakt. Na zijn vrijlating was hij werkloos en bracht zijn dagen door met schrijven en schilderen.

'De voorstad groeit' werd bekroond met de Leo J. Krijnsprijs en in 1942 uitgegeven.

In 1944 verschijnt 'Abel Gholaerts'.

In 1946 verschijnen 'Vergeten straat' en 'Mijn kleine oorlog'.

Na de bevrijding van Vlaanderen werd hij op aanraden van Albert Van Hoorick redacteur van De Rode Vaan. Dit was het dagblad van de communistische partij. Na zijn ontslag, in 1947, werkte hij bij het weekblad Het Front dankzij Aloïs Gerlo.

Boon werd in 1947 onderscheiden met de literatuurprijs van de provincie Antwerpen.

In 1949 richtte Louis Paul Boon samen met Hugo Claus het tijdschrift 'Tijd en Mens' op. In 1955 fuseerde dit blad met Podium.

In 1954 werd hij medewerker van het socialistische dagblad 'Vooruit'.

In 1953 verschijnt 'De Kapellekensbaan' en in 1956 'Zomer te Ter-Muren'. pas in 1979 zullen deze twee werken, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, in een band verschijnen. De diptiek De Kapellekensbaan/Zomer te Ter-Muren wordt als het magnum opus van Boon beschouwd.

De Constantijn Huygensprijs werd in 1967 aan hem toegekend.

In 1972 ontving hij de Belgische Staatsprijs.

louis paul boon werd bekend door de romans 'De bende van Jan de Lichte' (1953) en 'De Kapellekensbaan' (1953). Zijn bekendheid nam toe door medewerking aan diverse televisieprogramma's. Zijn geëngageerde romans behoren tot het belangrijkste naoorlogse Nederlandse proza. Zijn geboorteplaats Aalst en de Vlaamse geschiedenis spelen een grote rol in zijn werk.

Als men het plastisch oeuvre van Louis Paul Boon op zich beschouwt, kan op zijn minst van een merkwaardig geheel worden gesproken. Boon moet in het totaal zo een duizendtal kunstwerken gemaakt hebben. Daarbij hanteerde hij zeer diverse technieken zoals potlood- en houtskooltekeningen, olieverf- en pastelschilderen, linoleumsnede, collages en assemblages. Stilistisch sluiten zijn werken aan bij de hoofdstromingen van de moderne kunst. Belangrijk evenwel is het verband tussen het plastische werk en het literaire oeuvre, wat zich vooral manifesteert op het thematisch vlak.

Websites:
Louis Paul Boon
In het letterkundig museum overhandigde Martin Ros op 13 oktober 2004 een exemplaar van de Fenomenale Feminatheek van Louis Paul Boon (Aalst 1912- Erembodegem 1979) aan journalist/schrijfster Heleen van Royen. Deze feminatheek, prachtig verpakt in een houten kistje, bevat verhalen over vrouwen en foto's van naakte of halfnaakte meisjes en vrouwen tussen de drie en dertig. De Feminatheek is slechts een beperkte afspiegeling van de verzameling van Boon. Hij heeft slechts twee delen tijdens zijn leven helemaal uitgewerkt: de Fenomenale Feminatheek en Europese koninginnen met kronen van karton. Beide delen zijn nu voor het eerst uitgebracht in boekvorm. - www.annettevandenbosch.nl/artikelen/feminatheek.htm)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.