kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Louisa May Alcott

Amerikaanse romanschrijfster, geboren 29 november 1832 te Germantown, Pennsylvania (VS), overleden 6 maart 1888.

Louisa May Alcott was vooral bekend van de autobiografische roman Little Women (1868)(Onder moedervleugels). Het boek kreeg twee vervolgen: Little Men (1871) en Jo's Boys (1886).

Biografie
Louisa May kreeg thuis les van haar vader.
Zij moest al jong de zorg voor het gezin op zich nemen, omdat haar vader een onpraktische idealist was, die zijn familie niet goed kon onderhouden. Ze verdiende de kost als lerares en schreef daarnaast jeugdboeken en boeken voor volwassenen.

Grote bekendheid kreeg ze met Onder moeders vleugels en het vervolg daarop, Op eigen wieken.
De vier zusjes March worden in de vorige eeuw onder de hoede van hun moeder volwassen en zoeken hun weg in de maatschappij. In de verhalen wordt vooral aandacht geschonken aan de karaktervorming van de hoofdpersonen.
Anders dan in de boeken uit die tijd beschrijft zij de vrouwelijke hoofdpersonen als pittige, levenslustige meisjes, die zelf hun keuzes bepalen. Zij werden een voorbeeld voor veel jonge vrouwen en Alcott inspireerde daarmee ook schrijfsters over de hele wereld.
Louisa Alcott nam haar eigen familie als voorbeeld voor de familie March. Zijzelf was Jo, Meg en Beth waren haar zusters Anna en Elizabeth. Amy March was geïnspireerd op haar zuster May.

Alcott schreef de boeken op verzoek van haar uitgever. Zij nam de kans te schrijven wat haar bezighield: de emancipatie van vrouwen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.