kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lydia Rood

23 mei 1957 te Velp

Website: Lydia Rood schrijft columns voor bladen, radio en televisie, maar schrijven van boeken is toch haar voornaamste beroep. Ze is getrouwd met de Marokkaanse Mohamed Sahli, met wie ze samen een aantal boeken schreef.

Biografie
Ze studeerde Spaans aan de Universiteit van Amsterdam en journalistiek in Utrecht; in 1988 haalde ze haar doctoraaldiploma Spaanse taal- en letterkunde.

Vanaf 1984 tot 1990 werkte ze bij de Volkskrant.

In 1982 debuteerde ze met het kinderboek Een geheim pad naar gisteren. Ze schrijft van alles: niet alleen voor kinderen, maar ook romans, thrillers en erotische verhalen. Sommige verhalen zijn grappig, andere serieus, of spannend. Maar eigenlijk altijd gaan haar boeken over jongens en meisjes die niet mogen zijn zoals ze zelf willen zijn.

Haar kinderboeken vielen geregeld in de prijzen: voor Maanzaad kreeg ze in 1990 een Vlag en Wimpel en voor Een mond vol dons werd in 1994 een Zilveren Griffel. Marietje Appelgat was de tip van de Kinderjury.

Lydia kan absoluut niet tegen onrecht. Met woord en daad zet zij zich dan ook regelmatig in om het recht te doen zegevieren. Spraakmakend waren haar protest in 1995 op Tahiti tegen de Franse kernproeven in Mururoa, waarbij ze, ten overstaan van de pers, letterlijk met haar billen bloot ging en de hongerstaking met de witte illegalen.

Werken o.a. De stem van het water (1997), Zomer zonder Andy (1999), Zwarte ster (1999), Wolf- Broeders van de zesde dag (2000), Anansi's web, Een mond vol dons en de boeken in de Vlinders-serie..

2006 Eervolle Vermelding Zoenjury voor Sprong in de leegte.

Websites: boeken.vpro.nl, www.leesplein.nl, www.schrijversinfo.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 19.