kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 12-07-2008 voor het laatst bewerkt.

Lyman Frank Baum

Trailer uit 1950

Judy Garland

Amerikaans schrijver, geboren 15 mei 1856 Chittenango (New York) - overleden 6 mei 1919 Los Angeles (California).

Biografie
Lyman Frank komt ter wereld op 15 mei 1856 als zevende kind van Cynthia Stanton en Benjamin Ward Baum. In zijn jeugdjaren schreef Lyman Frank diverse korte verhalen die hij samen met zijn jongere broer in stencilvorm uitbracht. Lyman trouwde in 1882 met Maud Gage Baum.

Op 44-jarige leeftijd voltooide hij een van zijn meesterwerken, The Wizard of Oz dat in 1902 herschreven werd tot een musical.
Het verhaal: Samen met haar hond Toto komt het eenvoudige meisje Dorothy in een tornado die haar neerzet in het magische land van Oz. Om terug te kunnen naar Kansas wil ze de hulp verkrijgen van de grote tovenaar ("The Wonderful Wizard of Oz"). Ze maakt daarvoor eerst de tocht naar de tovenaar, en moet dan diens opdracht uitvoeren. Onderweg naar de tovenaar maakt zij nieuwe vrienden, die zich later tot trouwe bondgenoten ontwikkelen: een vogelverschrikker die hersens nodig heeft, een blikken man zonder hart en een leeuw zonder moed. Deze hebben ieder voor zich hun beperkingen, maar vormen gezamenlijk een effectief team, geleid door Dorothy. Het loopt goed af (voor Dorothy en Toto).

Op 63-jarige leeftijd wordt Lyman getroffen door een hartstilstand die hem fataal wordt.

The Wizard of Oz (film)
In 1939 werd er van het boek The Wizard of Oz een film gemaakt met in de hoofdrollen Judy Garland als Dorothy, Frank Morgan als Wizard of Oz, Ray Bolger als de Stroman, Bert Lahr als de Bange Leeuw en Jack Haley als de IJzeren Man.

De film uitgebracht op 25 augustus 1939 werd geregisseerd door Victor Fleming naar een script van Noel Langley i.o.v. MGM.

The Wizard of Oz is een van de beroemdste films aller tijden: ze wordt met een zekere regelmaat op televisie vertoond, met name rond de feestdagen. Het boek is vaak verfilmd (voor het eerst in 1910, met Bebe Daniels in de hoofdrol), maar dit is veruit de bekendste verfilming: alleen de remake uit 1978, The Wiz, komt ook maar in de buurt; een andere remake is The Muppets' Wizard of Oz (2005). Bekend is dat de film uit 1939 van het boek afwijkt in de schoentjes van Dorothy (in het boek zilver en in de film rood) en in het bezoek aan Oz dat in de film een droom is, maar in het boek "echt" was. De beide genoemde remakes volgen wat dit betreft wel het boek.

Opvallend is het toen revolutionaire gebruik van kleur. De scènes die spelen in het Kansas van de depressie zijn gefilmd in zwart-wit (eigenlijk sepia), terwijl de scènes in het magische land van Oz in heldere, toverachtige kleur zijn. Dit revolutionair gebruik van kleur bracht uitdagingen mee, die gevolgen hadden voor de film. De make-up van de Blikken Man werd in eerste instantie gebaseerd op aluminium-poeder. De betreffende acteur ademde dat in met als gevolg dat hij na een kleine twee weken langdurig in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Toen de opnamen derhalve niet alleen noodgedwongen stillagen (op zoek naar een vervangende acteur en een nieuwe methode van make-up) maar ook geheel opnieuw gedaan moesten worden werd het tot dan toe geschoten materiaal kritisch bekeken. De conclusie was dat het zo niet goed ging, waarop de regisseur vervangen werd (in totaal waren er vier regisseurs bij de film betrokken) en de algehele aanpak veranderd. Er werd helemaal opnieuw begonnen, om het wel goed te krijgen.

De film haalde een paar Oscars, in het jaar dat die vooral werden gewonnen door Gone with the Wind. De film, die in zeven categorieën werd genomineerd, won een Academy Award voor Best Origineel nummer (Over the Rainbow) en een Academy Award voor Beste Originele muziek. Judy Garland kreeg de speciale "Academy Award voor de Jeugd".


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Wizard_of_Oz
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 661.