kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

M.J. Hyland

M.J. Hyland (1968) werd in Londen geboren uit Ierse ouders en groeide op in Dublin. Op jonge leeftijd verhuisde ze naar Australië.

Na een moeizame jeugd ging ze rechten en Engels studeren in Melbourne. M.J. Hyland werkte enige tijd als advocaat. Haar korte verhalen verschenen in de Verenigde Staten, Australië en Ierland.

2003 Hoe het licht binnenvalt (How the Light Gets In)
Hoe het licht binnenvalt is de eigenzinnige debuutroman van M.J. Hyland over een geniaal zestienjarig meisje dat de strijd aanbindt met haar omgeving.
Wanneer de zestienjarige Louise Connor uit Sydney een beurs wint om in Amerika te gaan studeren, is dat haar grote kans de misère thuis achter te laten en een nieuw leven te beginnen in een een begrijpend gastgezin. Al snel blijkt de warme gezelligheid een keerzijde te hebben in de verstikkende burgerlijkheid van het gezin. Louise zet de verhoudingen op scherp, waardoor het gezinsleven ontspoort en er een zenuwslopende strijd losbarst.
Hoe het licht binnenvalt is zowel een vertederende Bildungsroman als een zwartgallig portret van middle class Amerika, geschreven met een aanstekelijk gevoel voor humor.
licht binnenvalt werd genomineerd voor de Commonwealth Writer's Prize.

In 2005 vestigde ze zich in Engeland.

Waar je valt (Carry Me Down), de tweede roman van M.J. Hyland was genomineerd voor de Man Booker Prize 2006.
John Egan is een buitenbeentje, 'een kind van twaalf in het lichaam van een volwassen man met de stem van een reus en met een hang naar de waarheid'. Hij is geobsedeerd door het Guiness Book of Records en vertrouwt op zijn vermogen om iedere leugen te ontmaskeren. En hij blijft hopen dat op een goede dag alles beter zal zijn, dat hij met zijn ouders naar de Niagara-watervallen zal gaan, dat zijn grootmoeder en zijn vader hun ruzie bijleggen en dat alle problemen die hij veroorzaakt zullen worden opgelost.
M.J. Hylands roman over John Egans jeugd in een arm Iers gezin in de jaren zeventig grijpt iedere lezer naar de keel. Waar je valt is het verhaal over een kind van bijna dertien dat alleen maar kan dromen dat het ooit beter zal worden. Want waar je valt, blijf je.

'Dit is fictie schrijven op het hoogste niveau. John Egan is een dappere, vindingrijke jongen, intelligent en zelfbewust, maar hij balanceert op de rand van gekte. Het verhaal over het dertiende levensjaar van John is zowel sympathiek als verontrustend en bovendien rijk aan onderkoelde humor.' J.M. Coetzee

www.gelderlander.nl/kunst

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 765.