kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Malcolm LowryEngels dichter, verhalen- en romanschrijver, geboren 28 juli 1909 Birkenhead Merseyside - overleden 26 juni 1957 Ripe.

Malcolm Lowry is de grootste drinker uit de literatuurgeschiedenis én de schrijver van Under the Volcano. Behalve "Under the volcano" publiceerde Lowry nog een korte roman Ultramarine (1933), op basis van zijn ervaringen als matroos op de wilde vaart, en verscheen postuum nog "Lunar caustic".

Charles Malcolm Lowry bereisde de halve wereld en woonde voor langere tijd in Mexico en Canada, waar hij met zijn tweede Vrouw Margerie Bonner leefte in een hutje aan het water. Lowry had twee obsessies: schrijven en drinken, tot de dood erop volgt: 'Geen uur, geen ogenblik van mijn dronkenschap, mijn constante sterven was verspild: er is geen druppel mescal die ik niet in puur goud heb veranderd, geen borrel die ik niet heb laten zingen.'

De roman Under the volcano (Onder de vulkaan), waar Lowry vanaf 1936 tien jaar lang als een bezetene aan heeft gewerkt, werd in 1947 zowel in Amerika als in Engeland gepubliceerd. Lowry had het drie keer herschreven. Dertien uitgevers hadden zijn manuscript afgewezen. Lowry besteedde daarop jaren aan het herschrijven en het verdiepen van de magische en mythische elementen. De uitgave daarna was een groot succes.

Onder de vulkaan is een boek over de ondergang, de totale desintegratie, de hel, en tevens een autobiografische analyse van permanente dronkenschap. Het boek is geschreven in de stream of consciousness-techniek (beschrijven van de gedachtegang van een persoon) en toont invloeden van James Joyce en Joseph Conrad.

'Under the Volcano' gaat over Geoffrey Firmin, een Britse ex-consul die aan tequila en mescal is verslaafd en zowel zijn eigen dood als, indirect, die van zijn ex-vrouw veroorzaakt. Samen met Hugh Firmin, journalist, negenentwintig jaar, ex-partizaan in de Spaanse Burgeroorlog, halfbroer van de consul en Yvonne, zijn vrouw, gewezen wonderkind van de film, bevindt hij zich in een klein Mexicaans stadje dat tussen twee vulkanen is gelegen. Het is Allerzielen, 1938, de Dag der Doden, een fusta, een dag van rouw en dronkenschap, van kerkhoven en kermis. Geoffrey Firmin gaat van cantina naar cantina in een poging het laatste beetje genot uit het leven te persen - doof voor de smeekbeden van zijn vrouw, die na een overspelig avontuur net bij hem is teruggekomen, en zijn hypocriete halfbroer. Het is het begin van de Tweede Wereldoorlog en de ondergang van de ex-consul is symbool voor de ondergang van de wereld. Under the Volcano, dat wemelt van de flashbacks en de innerlijke monologen, beslaat net als Lowry's grote voorbeeld Ulysses één dag en eindigt met de roemloze fusillering van de consul door een fascistische bende.

Under the Volcano werd met Albert Finney in 1985 succesvol verfilmd door John Huston.

Toen hij in zijn huis in het Engelse Sussex stierf aan een overdosis alcohol en slaappillen schreef hij aan een zevendelige 'drunken Divine Comedy'. Postuum verscheen nog Lunar Caustic, een novelle over een man in een ontwenningskliniek die was bedoeld als het Purgatorium-gedeelte van zijn Dante-variatie, en de onvoltooide roman Dark as the Grave Wherein My Friend Is Laid.

Websites: www.parool.nl/boeken/100, www.hansdekkers.org/een-essay-over-malcolm-lowry, www.the-ledge.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.