kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marianne Fredriksson

Zweedse schrijfster, geboren Göteborg, 28 maart 1927, overleden 11 februari 2007

Fredriksson is een van de meest vertaalde schrijfsters van het Scandinavische land. In de jaren tachtig begon zij boeken schrijven. Ze schreef dertien romans en verscheidene non-fictie boeken. Een van haar bekendste werken is Anna, Hanna en Johanna. Andere bekende titels van haar zijn 'Volgens Maria Magdalena' en 'Mijn Leven in Zweden'. Fredriksson was vooral populair bij vrouwen. Ze verkocht wereldwijd meer dan 17 miljoen boeken.

Levensloop
Marianne Fredriksson groeide op in Göteborg als dochter van een scheepsbouwer. Haar moeder was huisvrouw en zorgde voor de twee kinderen.

Na de middelbare school wil Fredriksson eigenlijk naar de kunstacademie. Maar omdat ze bang is dat ze met schilderen de kost niet zal kunnen verdienen, kiest ze voor de journalistiek.

Na haar studie begon zij haar carrière als journalist bij de plaatselijke krant, Göteborgstidningen. Getrouwd met een zeeman koos Fredriksson er niet voor om haar bezigheden te beperken tot het opvoeden van haar kinderen, maar wilde het moederschap combineren met een carrière in de journalistiek en ging in Göteborg als journalist werken.

Na haar verhuizing naar Stockholm werkte ze als hoofdredacteur van een aantal tijdschriften: Allt i Hemmet (Over wonen), Vi Föräldrar (Ouders van nu) en Allt om mat (Over eten en drinken). Van 1974 tot 1989 werkte ze als redactiechef voor de krant Svenska Dagbladet.

Op haar tweeënveertigste raakte Fredriksson in een diepe depressie. Twee jaar psychoanalyse hielpen haar er langzaam weer bovenop. In die tijd ontdekte ze ook dat ze op een andere wijze dan alleen als journaliste kon schrijven. Het uitschrijven van een droom in het kader van de therapie luidde het begin van een tweede carrière in: als schrijfster.

Ze krijgt een grote belangstelling voor mythologie en verwerkt motieven daaruit in haar boeken. Bovendien brengt de geboorte van haar oudste dochter haar tot het lezen van de bijbel. De universele ervaringen die ze daarin vindt, verwerkt ze in haar boeken. Maatschappelijk engagement, feminisme en psychoanalyse gaan hand in hand in Fredrikssons werk.

In 1980 kwam haar eerste boek uit, Evas bok (Eva's boek). Sindsdien werden haar boeken met miljoenen gedrukt in tal van talen.

Anna, Hanna en Johanna (1994)
Als Johanna dement wordt en de vragen van haar dochter niet meer kan beantwoorden, probeert Anna zelf te achterhalen wat voor iemand haar grootmoeder Hanna was. Van deze onvergetelijke roman over drie generaties vrouwen werden meer dan 500.000 exemplaren verkocht.
Tussen Kerstin Ekmans sociaal realisme en Selma Lagerlofs rijke literaire schilderingen bevindt zich met een geheel eigen stijl de Zweedse schrijfster Marianne Fredriksson (1927), die in deze roman d.m.v. een 'familiekroniek' vanuit het vrouwelijk perspectief de lotgevallen van drie generaties vrouwen beschrijft: de boerendochter Hanna uit het ruige archaische Dalsland, Johanna die ondanks haar politiek bewustzijn de echtelijke sleur niet kan doorbreken, en Anna de carriere-vrouw, die door de bezoeken aan de demente Johanna ervan doordrongen wordt hoe wezenlijk de invloed van de 'voormoeders' op hun vrouwelijke nakomelingen is. Oprecht, zonder sentimentaliteit en romantische verhullingen volgt Fredriksson de sterke en zwakke kanten van haar personages, vrouwen en mannen. Invloeden van lang verstreken tijden worden zichtbaar. (Biblion recensie, Redactie)

In 1998 kreeg Fredriksson de Trouw Publieksprijs voor het Nederlandse Boek, voor de roman Anna, Hanna en Johanna.

Marianne Fredriksson is op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Marianne_Fredrikson

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 686.