kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mark Twain

Mark Twain (pseudoniem van Samuel Langhorne Clemens), Amerikaans schrijver, werd geboren op 30 november 1835 te Florida.

Twain stamde uit een arme familie in de Amerikaanse Zuidelijke staten.Mark Twain verhuisde toen hij vier was naar het stadje Hannibal aan de Mississippi.

Na zijn vaders dood (1847) ging hij van school en werd drukkersleerling, vier jaar later, op 16 jarige leeftijd, werd hij loods op de Mississippi.

Toen het verkeer op deze rivier door het uitbreken van de Burgeroorlog werd stopgezet, werd hij verslaggever voor de Territorial Enterprise in Virginia City.

Zijn faam als humoristisch schrijver dagtekent van 1865, toen zijn verhaal The celebrated jumping frog in de Saturday Press verscheen.

Twain maakte reizen naar de Sandwich-eilanden en door Europa en het Nabije Oosten; van deze laatste tocht bracht hij op knappe wijze verslag uit in The innocents abroad (1869), waarin hij verschillende aspecten van het Europese leven op de hak nam.

Hij trouwde in 1870 met Olivia Langdon, dochter van een van de rijkste en oudste New Yorkse families, waarna hij redacteur werd van de Buffalo Express. Volgens sommige critici heeft de puriteins-conservatieve omgeving waarin Mark Twain door zijn huwelijk terechtkwam, de ontplooiing van zijn talent, m.n. de satirische en rebellerende kant ervan, in de weg gestaan en beknot.

2-2-1876
Samuel Langhorne Clemens besloot deze dag voor het eerst door het leven te gaan onder een andere naam. Een naam die we nu veel beter kennen. Die naam luidde: Mark Twain. De uitroep mark twain betekent twee vadem diep en is ontleend aan de tijd dat de schrijver loods was op een boot op de Mississippi.

Mark Twain bleef reizen maken en daar op papier verslag van uitbrengen. Zijn bekendste boeken zijn echter het klassiek geworden jongensboek 'Tom Sawyer' (1876), waarin hij een geïdealiseerd beeld oproept van zijn geliefde Hannibal, de plaats waar hij zijn jeugd doorbracht en het vervolg hierop: 'The adventures of Huckleberry Finn' (1885), een schelmenroman, waarin de 'frontier civilization' van het Mississippigebied op realistische en tegelijk poëtische wijze wordt weergegeven.

The Adventures of Huckleberry Finn (1885).
De intrige van het verhaal over Huckleberry Finn is eenvoudig: een jongen vlucht weg van zijn drankzuchtige en opvliegende vader en ontmoet op het eiland Jackson de ontsnapte negerslaaf Jim, die hoopt dat hij in een noordelijke staat van Amerika genoeg geld kan verdienen om zijn vrouw en kinderen vrij te kopen. Samen varen Huck en Jim op een vlot de Mississippi af en raken onderweg in allerlei hachelijke situaties verzeild.

De avonturen van Huckleberry Finn is echter veel meer dan een fris jongensboek met idyllische beschrijvingen van de Mississippi. Mark Twain levert met zijn goedmoedige humor in feite bittere kritiek op de 'beschaafde' christelijke moraal, die niet terugdeinst voor grof geweld, slavernij en oplichting, en laat Huck Finn, ondanks zijn zuidelijke normen en waarden, partij kiezen voor Jim.

Met zijn spontane en humoristische schrijfstijl heeft Twain een meesterwerk geschreven, dat de weg heeft gebaand voor de realistische Amerikaanse literatuur. Twain laat Huckleberry Finn zijn verhaal in zijn eigen taal vertellen en voert de lezer zo als het ware mee met de stroom die Huck en Jim met hun vlot bevaren.


het boek wordt - volgens sommigen - alleen geëvenaard of zelfs overtroffen door het autobiografische Life on the Mississippi (1883).

Tot zijn latere werken behoren A Connecticut yankee at the court of king Arthur (1889), een humoristische 'debunking' van de idealisering van de middeleeuwen, en de historische studie Personal recollections of Joan of Arc (1896).

De laatste vijftien jaar van zijn leven werden verduisterd door sombere gebeurtenissen: de dood van zijn vrouw en twee dochters, het faillissement van de uitgeversmaatschappij waarvan hij deelgenoot was geworden, wat hem dwong tot het houden van lezingen in alle delen van de wereld. Het optimisme van zijn vroegere werk is uit zijn latere dan ook verdwenen en heeft zelfs plaatsgemaakt voor uiterst bittere klanken, o.m. in een aantal agnostisch getinte pamfletten, die overigens geen artistieke of wijsgerige betekenis hebben.

'Warhoofd Wilson' (1898)

'The Man That Corrupted Hadleybury' (1900)

'Autobiography' (1908)

Mark Twain is overleden 21 april 1910 te Connecticut.

Zijn ervaringen als drukker, scheepsloods op een Mississippiraderboot, goudzoeker en journalist komen voor in zijn humoristisch-satirische reisverhalen en romans en vormden de basis voor zijn meest succesvolle werken. Mark Twains korte, krachtige stijl diende als model voor ernest hemingway.

Mark Twain (1835-1910 vertelde eens het volgende verhaal:
'Toen ik nog redacteur was van een kleine Amerikaanse krant in het Midden-Westen, zei ik bij het weggaan tegen mijn hospita: 'Wij zullen een slechte oogst krijgen.' 'Niet waar,' antwoordde zij, 'ik woon hier al jaren in de omgeving en kan het dus weten, we krijgen juist een goede oogst.' Ik nam afscheid, ging naar de krant en schreef daarin een artikel waarvan de conclusie was dat de oogst dit jaar slecht zou zijn. Toen ik de volgende dag weer naar de krant wilde gaan, hield mijn hospita mij tegen. 'Neemt u me niet kwalijk, meneer Twain,' zei ze, 'u had gelijk gisteren. Wij krijgen een slechte oogst. Het heeft in de krant gestaan.''


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.